Sajtkrémes képviselőfánk

Elkészítés: közepes | kb 35-37 db

Fánk tészta


Hozzávalók / kb 35-37 db:

  • 20 dkg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 2 dl tej
  • 1 teáskanál só
  • 5 kisebb tojás (M)

Elkészítés:

  • A vajat a tejjel összeforralom, hozzáadom a sót és egyben az összes lisztet.
  • Mikor már rugalmas labdává állt össze 1 percig keverem (megcsípetem).
  • Lehúzom a tűzről és átrakom egy keverőtálba. Ha már kissé langyosabb egyesével hozzáadom a tojásokat és mindegyikkel alaposan elkeverem.
  • Habzsákba töltöm a tésztát, tepsibe halmokat nyomok és 200°C-on 10 percig sütöm, aztán lejjebb veszem a hőt és 180°C-on 8 percig sütöm.
  • Ha szépen megsültek, lekapcsolom a sütőt és kitámasztom a sütőajtót egy fakanállal, bent hagyom őket újabb 10 percre.
  • A fánkokat rácsra rakosgatom, és ha teljesen kihűltek csak akkor vágom le a kalapjukat.

Sajtkrém


Hozzávalók:

  • 15 dkg trappista + 5 dkg füstölt sajt
  • 3 tojássárgája
  • 3 dl tejszín
  • 3/4 teáskanál só
  • 12 dkg puha vaj
  • 5-7 dkg reszelt sajt a krém tetejére

Elkészítés:

  • A sajtokat a tejszínnel, sóval, tojássárgájával összemelegítem, és megállás nélkül keverem, míg be nem sűrűsödik.
  • Szobahőmérsékleten kihűtöm a krémet.
  • A puha vajat felhabosítom és a sajtkrémet több részletben hozzáadagolom. Egy fél órára hűtőbe teszem.
  • Mielőtt használnám a krémet, átkeverem és habzsákba teszem. Betöltöm a fánkokat, rárakok egy kis sajtot és a kalapjukat.

Tippek


  • Ha úgy látjuk a krém már kellően sűrű, vegyük le a tűzről, mert a tojás könnyen kicsapódik ha túlfőzzük. A krémet teljesen hűtsük ki, mielőtt a vajat belekevernénk. Ha nem elég sűrű, tegyük a hűtőbe.
  • A fánkokat ne töltsük túl a krémmel, ez a mennyiség elég 35 fánkhoz de a tésztának is érződnie kell.

További képek