Pillekönnyű burgonyás pogácsa

Elkészítés: könnyű | 2 nagy tepsi

Hozzávalók / 2 nagy tepsi:

  • 40 dkg burgonya
  • 55 dkg liszt
  • 25 dkg margarin
  • 1 tojássárgája + 1 egész a kenéshez
  • 1,5 dl tej + 1 teáskanál cukor
  • 2,5 dkg élesztő

Elkészítés:

  • A burgonyát meghámozom, felkockázom és jó sós vízben megfőzöm. Leszűröm, és még forrón összenyomkodom az összes margarinnal. Félreteszem hűlni.
  • A tejet elkeverem a cukorral, langyosra melegítem és belemorzsolom az élesztőt. Felfuttatom. A már kissé hűlt burgonyához keverem és beleteszem a tojássárgáját is.
  • A lisztet megsózom, a burgonyás masszával összekeverem és jól kidagasztom. kóstoljuk meg kell-e még bele só. Pici lisztet a dagasztás során még adhatunk hozzá, de a tészta maradjon kissé ragacsos és olyan könnyű, mint a fánktészta.
  • Letakarom és fél órát kelesztem. Kinyújtom, 1x hajtogatom és újra fél órát kelesztem.
  • Ezután újra kinyújtom kb 1,5-2 cm vastagra, késsel becsíkozom a tetejét és kiszaggatom. Sütőpapírral bélelt tepsibe pakolom és megkenem a tetejét 1 egész tojással, amit előtte villával kicsit felvertem. 180°C-os sütőben (középen alsó felső sütéssel) szép barnára megsütöm.

Tippek


  • Ezt azért hívom muffintechnikának, mert a muffin alapot hasonlóképpen készítem. Külön külön összeállítom a száraz és a nedves hozzávalókat, utána elegyítem. Ennél a pogácsánál ez a technika egy pillekönnyű állagot eredményez.
  • A tészta olyan finom lágy marad, mint a szalagos fánk tésztájánál.
  • Fontos, hogy a burgonyát még forrón törjük össze, mert ha kihűl már nem lehet szépen simára törni.

További képek