Kacsazsíros burgonyás rudacska

Elkészítés: könnyű | kb 100 db

Hozzávalók / kb 100 db:

  • 90 dkg liszt
  • 50 dkg burgonya
  • 25 dkg folyékony kacsazsír
  • 10 dkg tejföl
  • 3 tojás
  • 35 dkg reszelt sajt
  • 2,5 dl tej + 1 teáskanál cukor
  • 4 dkg élesztő
  • 2 teáskanál őrölt pirospaprika
  • kb 3 teáskanál só (ízlés szerint)
  • szezámmag ízlés szerint

Elkészítés:

  • A burgonyát megtisztítom, felkockázom és sós vízben puhára főzöm. Leszűröm és még forrón összenyomkodom (áttöröm) a folyékony zsír felével.
  • A tejet a cukorral meglangyosítom, belemorzsolom az élesztőt és meleg vizes tálba téve felfuttatom.
  • A lisztet elmorzsolom a burgonyás zsírral, azután hozzáadok 2 egész tojást, a felfuttatott élesztőt, pirospaprikát, sót és a tejfölt is. Kb 10 perces nyomkodás, dagasztás után, szépen elválik az edény falától. Kóstoljuk meg a tésztát kell-e még bele esetleg só.
  • Letakarom és a tálban kelesztem fél órát. Utána lisztezett deszkán átgyúrom, és vékonyra kinyújtom. Megkenem a tojással és megszórom a sajttal és a szezámmaggal is. Derelyevágóval vagy késsel kis rudakat vágok belőle és 180°C-ra előmelegített sütőben szép pirosra megsütöm.

Tippek


  • Először úgy tűnhet, hogy kevés a liszt és nagyon ragad a tészta, de legyünk türelmesek és dagasszuk kézzel kitartóan, nem kell hozzá több liszt. Egy idő után szépen összeáll, a burgonyától és a zsírtól pedig szép ruganyos tészta lesz.

További képek