Gouda sajtos pogácsa

Elkészítés: könnyű | 2,5 tepsi

Hozzávalók / 2,5 tepsi:

  • 65 dkg liszt
  • 50 dkg margarin/vaj
  • 30 dkg reszelt gouda sajt
  • 5 dkg reszelt trappista sajt
  • 150g tejföl
  • 2 tojássárgája + 1 egész a tetejére
  • 3 dkg friss élesztő
  • 2 teáskanál só

Elkészítés:

  • A lisztet megsózom és elmorzsolom a margarinnal/vajjal.
  • Hozzáadok 20 dkg reszelt gouda sajtot, a tojássárgájákat, tejfölt és rámorzsolom a friss élesztőt. Alaposan összegyúrom és kb 10 percig dagasztom, míg a tészta teljesen sima lesz.
  • Egy tálba teszem, folpackkal lefedem és minimum 3 órára beteszem a hűtőbe, de legjobb egész éjszakára.
  • A pihenő idő után, lisztezett deszkán átgyúrom a tésztát, kinyújtom és 1x hajtogatom. Letakarom és 20 percig kelesztem. Újra kinyújtom kb 1,5-2 cm vastagra és 4 cm-es szaggatóval kiszaggatom.
  • Sütőpapírozott tepsibe pakolom és lekenem a tetejüket a tojással. Megszórom a maradék gouda sajt és trappista sajt keverékével és 180°C-ra előmelegített sütőben kb 20 perc alatt szép világosbarnára megsütöm.

Tippek


  • Ha összegyúrtad a tésztát, kóstold meg kell-e még bele só, mert itt még utána sózhatsz.

További képek