Egy alapból kétféle sajtos

Elkészítés: könnyű | 1-1 tepsi pogácsa és hajtovány

Alap tészta


Hozzávalók / 1-1 tepsi pogácsa és hajtovány:

  • 60 dkg liszt
  • 25 dkg túró
  • 25 dkg margarin
  • 3 tojássárgája
  • 2 teáskanál só
  • 2 dl tej + 2,5 dkg élesztő + 1 teáskanál cukor

Elkészítés:

  • A tejet a cukorral meglangyosítom és belemorzsolom az élesztőt. Meleg vízzel töltött tálba teszem és megvárom míg felfut.
  • A túrót áttöröm és a margarinal elkeverem. A lisztet megsózom és elmorzsolom benne a túrós margarint.
  • A tojássárgáját és a felfuttatott élesztőt a liszthez adom és alaposan összegyúrom.
  • Letakarva 45 percig kelesztem, de mehet a hűtőbe is éjszakára.

Töltelék


Hozzávalók:

  • kb 35 dkg reszelt sajt (füstölt és sima)
  • 2 tojás
  • 8 dkg puha vaj

Elkészítés:

  • A tésztát két felé osztom. A hajtoványhoz kinyújtom az egyiket négyszögletesre, a lehető legnagyobbra.
  • A vajat az egyik tojás sárgájával elkeverem és megkenem a kinyútott lapot. Erre rászórok vegyesen kb 20 dkg sajtot.
  • Szorosan feltekerem és kisebb háromszögeket vágok belőle. Sütőpapíros tepsire rakosgatom. Az egész tojást villával kicsit felverem megkenem a darabok tetejét, szórok rá még sajtot és 180°C-on szép barnára sütöm.
  • A másik tésztagombócot is kinyújtom, de ezt kicsit vastagabbra hagyom és tetszés szerinti darabokat szaggatok belőle.
  • Ezeket is sütőpapíros tepsire teszem, megkenem tojással és amennyi sajt maradt mind a tetejére pakolom. 180°C-on sütöm ezt is, míg szép barna lesz.

További képek