Viki szülinapi tortája

Elkészítés: könnyű | 24 cm torta

Torta alap


Hozzávalók / 24 cm torta:

  • 4 tojás
  • 25 dkg cukor
  • 30 dkg liszt
  • 0,75 dl étolaj
  • 2,5 dl tej
  • 1 csomag sütőpor

Elkészítés:

  • A sütőt előmelegítem 160°C-ra. A tojásokat szétválasztom, a fehérjéket pici sóval háromnegyedig felverem. A cukor felét több részletben hozzáadom és kemény, fényes habbá verem, mint a habcsókot.
  • A sárgájákat a cukor másik felével fehéredésig keverem, hozzáadom az olajat, tejet és beleszitálom a lisztet a sütőporral együtt. Egy 24cm-es kapcsos tortaforma alját sütőpapírral kibélelem és beleöntöm a masszát. 160°C-os sütőben (alsó felső sütéssel) kb 45-55 percig sütöm.
  • Kb. 40 perc után alufóliával letakarom és úgy sütöm tovább. Ha átsült, kiveszem és úgy ahogy van fejre fordítom egy sütőpapíron, így hűtöm ki. Ha teljesen kihűlt leveszem a formát és 4 szeletet vágok belőle.

Főzött csokoládékrém


Hozzávalók:

  • 4 tojás
  • 30 dkg tejcsokoládé
  • 20 dkg cukor
  • 30 dkg puha vaj
  • 2 evőkanál kakaópor
  • 2 evőkanál rumaroma
  • 2 evőkanál kandírozott narancshéj

Elkészítés:

  • A narancshéjakat kis rumaromába áztatom. Az egész tojásokat a cukorral jól kikeverem, és gőz fölött állandó keverés mellett csípősre melegítem. Ez azt jelenti, hogy olyan forró, hogyha beledugom az ujjam gyorsan ki kell vennem, ez kb 6-8 perc.
  • Leveszem a tűzről és hozzákeverem a kakaóport. Spatulára váltok és hozzáadom a felaprított csokoládét. Kevergetem, míg teljesen feloldódik. Szoba hőmérsékletűre hűtöm és beteszem a hűtőbe kb 1 órára. Ha teljesen kihűlt, a vajat kihabosítom, hozzáadom a rumot és a csokikrémet több részletben.
  • Elkezdem megtölteni a lapokat a csokis krémmel. Az alsó lapot miután megkentem, megszórom a rumos narancshéjjal, és folytatom a többi lappal. A tetejére és az oldalára nem kell, hogy jusson a krémből.

Mascarponés burkoló


Hozzávalók:

  • 50 dkg mascarpone
  • 200 ml tejszín
  • 15 dkg porcukor
  • 2 csomag zselatin fix
  • pici lila gél ételfesték
  • dekorcukor

Elkészítés:

  • A tejszínt a porcukorral keményre felverem. A mascarponét kicsit kikeverem és hozzáadom a fixálókat. Mikor elértem a megfelelő állagot, hozzákeverem a tejszínt és az ételfestéket. Bevonom a torta oldalát és tetejét a burkolóval. A tetejére egy kanál segítségével spirált készítek és megszórom a cukorkákkal.

További képek