Túrógombóc szőke Nő módra

Elkészítés: nehéz | 24 cm torta

Túrógombóc


Hozzávalók / 24 cm torta:

  • 50 dkg túró
  • 2 tojás
  • 15 dkg cukor
  • 1 citrom héja
  • 3 evőkanál liszt
  • 6 evőkanál búzadara
  • 25 dkg zsemlemorzsa
  • 5 dkg vaj

Elkészítés:

  • A túrót botmixerrel áttöröm, hozzáadok 10 dkg cukrot, a citrom héját, és a 2 tojás sárgáját. Belekeverem a lisztet és a búzadarát.
  • A tojásfehérjét pici sóval nem túl keményre felverem és a masszába keverem. Hűtőbe teszem a gombócalapot minimum 1 órára, de akár egész éjszaka is pihenhet.
  • A zsemlemorzsát a vajjal kicsit megpirítom, lehúzom a tűzről és hozzáforgatom a maradék 5 dkg cukrot.
  • A túrógombócokból lisztezett kézzel kis gombócokat formázom és kicsit lobogó cukrozott vízbe teszem. Kb 10 percig főzöm míg feljön mind a tetejére.
  • A kész gombócokat megforgatom a zsemlemorzsában és kihűtöm a gombócokat.

Piskóta torta


Hozzávalók:

  • 8 tojás
  • 8 evőkanál liszt
  • 8 evőkanál cukor
  • 1 teáskanál sütőpor

Elkészítés:

  • A tojásokat szétválasztom, a fehérjét pici sóval keményre felverem.
  • A sárgáját a cukorral fehéredésig keverem és hozzászitálom a lisztet a sütőporral, aztán óvatosan belekeverem a fehérjehabot.
  • A piskótát kettéosztom és 2 db 24 cm-es sütőpapírozott tortaformában 170°C-on kb 20-20 perc alatt kisütöm. Tűpróbával ellenőrzöm. Kihűtöm és félbevágom a piskótákat.

Krém


Hozzávalók:

  • 7,5 dl tej
  • 5 evőkanál búzadara
  • 15 dkg cukor
  • 2 dkg főzős vaníliás pudingpor
  • 4 dl tejszín + 2 evőkanál porcukor
  • 9 lap zselatin + 8 evőkanál víz
  • 2,5 dl tejföl + 2 evőkanál porcukor a tálaláshoz

Elkészítés:

  • A búzadarát 5 dl tejben sűrűre főzöm és a végén belekeverek 10 dkg cukrot. Kiöntöm egy tálba és lefedem folpackkal. Teljesen kihűtöm.
  • A pudingport egy pici tejjel simára elkeverem. Hozzáadom a maradék 5 dkg cukrot.
  • Amennyi tej maradt azt felforralom és belekeverem a pudingport. Mérsékelt lángon addig keverem míg jó sűrű lesz. Ezt is lefedem folpackkal és teljesen kihűtöm.
  • A tejszínt a porcukorral felverem. A három féle krémet mixerrel összekeverem.
  • A zselatinlapokat a vízzel mérsékelt tűzön felmelegítem és ha teljesen feloldódott 3 kanál krémmel elegyítem, aztán hozzáöntöm az összes krémhez és alaposan elkeverem.
  • Az elegyet hűtőbe teszem míg összeáll, de minimum 2 órára.

Összeállítás


  • A felvágott lapokat egyenletesen megkenem a krémmel.
  • A szélét bevonom a cukros morzsával, és tálalás előtt rápakolom a tetejére a gombócokat. Cukrozott tejföllel megöntözöm.

Tippek


  • A tortát előző nap is összeállíthatjuk, de a túrógombócokat a tálalás napján főzzük ki, hogy finom puhák maradjanak.