Törökmogyorós csokoládétorta

Elkészítés: nehéz | 26 cm torta

Piskóta


Hozzávalók / 26 cm torta:

  • 7 tojás
  • 7 evőkanál liszt
  • 7 evőkanál cukor
  • 2 evőkanál kakaópor
  • 1 csomag sütőpor

Elkészítés:

  • A tojásokat szétválasztom és a fehérjét csipet sóval keményre felverem.
  • A sárgáját a cukorral fehéredésig keverem és óvatosan a fehérjéhez forgatom.
  • A lisztet és a sütőport, átszitálom és 2 részletben a habhoz adom.
  • A tésztából kiöntök egy negyed részt, ehhez hozzászitálom a kakaóport és a 26 cm-es formában 180°C-on kb 12-15 perc alatt megsütöm. Tűpróbával ellenőrzöm, kihűtöm.
  • A többi tésztát is sütőpapírozott formába öntöm és ha kisült a kakaós, gyorsan megsütöm azt is.
  • Ha a sima piskóta is kihűlt ketté vágom. A kakaós lesz majd a torta közepén.

Krém


Hozzávalók:

  • 6 tojás
  • 25 dkg cukor
  • 17 dkg törökmogyoró
  • 20 dkg étcsokoládé
  • 3 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • 4 evőkanál rum (aroma)
  • 3 evőkanál narancshéj
  • 40 dkg vaj
  • 1 dl tejszín + 1 evőkanál vaníliáscukor
  • 1 csomag habfixáló

Elkészítés:

  • A törökmogyorót sütőpapíros tepsibe öntöm és 150°C-on kb 15 percig pirítom, időnként megrázogatom.
  • Ha megpirult egy konyharuhára öntöm és jól átdörzsölöm így lejön a héja. Aprítóba teszem, finomra ledarálom és kiveszek kb 5-6 dkg-ot belőle a díszítéshez.
  • Az egész tojásokat a cukorral jól kikeverem. Ezután gőz fölé teszem, megállás nélkül keverem és csípősre melegítem. Ez kb 6 perc, a krém ezalatt szépen besűrűsödik.
  • Leveszem a gőzről, hozzászitálom a kakaóport és elkeverem.
  • Hozzáadom az összetördelt csokoládét, a darált mogyorót és 3 kanál rumot. Simára keverem.
  • A maradék rumba beáztom az apróra vágott narancshéjat.
  • Megvárom míg a krém kihül. Kihabosítom a vajat és a krémhez keverem. Hűtőbe teszem legalább 3-4 órára és időnként átkeverem.

Összeállítás


  • A piskótalapokat elkezdem megkenni a krémmel. Az alsó világos lapra miután megkentem a krémmel rászóróm a rumos narancshéj felét.
  • Erre jön a kakaós lap, amit ugyancsak megkenek krémmel és megszórom a maradék narancshéjjal.
  • Erre teszem a világos piskótát és körbekenem a maradék krémmel a tortát. Hűtőbe teszem tálalásig.
  • Mielőbb feltálalnám előtte díszítem csak fel. Felverem a tejszínhabot a cukorral és a habfixel.
  • A torta tetejét és oldalát bevonom a mogyoróval. Rányomom a tejszínhabot és a maradék törökmogyoróval megszórom.

További képek