Tarte tatin

Elkészítés: közepes | 25 cm serpenyő

Karamell


Hozzávalók / 25 cm serpenyő:

  • 10 dkg cukor
  • 1 teáskanál hideg víz
  • 4 dkg vaj

Elkészítés:

  • A cukrot és a vizet egy olyan serpenyőbe öntöm amit majd betehetek a sütőbe. Ebben elkészítem el a karamellt. Kevergetés nélkül, csak néha rázogatva, megvárom míg sötétebb barnára pirul.
  • Ha megfelelő színű a karamell, hozzáadom a vajat. Megvárom míg feloldódik és félre teszem.

Tészta


Hozzávalók:

  • 25 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 2 evőkanál vaníliás cukor
  • 1 tojás
  • 200 ml felvert tejszín a tálaláshoz
  • kb 2 nagy alma

Elkészítés:

  • A lisztet elmorzsolom a vajjal és cukorral. Hozzáadom a tojást és gyors mozdulatokkal összeállítom a tésztát. Ha szükséges egy evőkanálnyi hideg vizet adok hozzá. Felhasználásig hűtőbe teszem.
  • Az almákat meghámozom, kicsumázom és szeletekre vágom.

Összeállítás


  • A hőálló serpenyőben lévő karamellre rápakolom az almákat szépen sorban, hogy fedjék egymást. Fahéjjal picit megszórom.
  • A tésztát kinyújtom a serpenyő méretére és jól betakarom az almákat a tésztával. 180°C-ra előmelegített sütőben kb 30 percig sütöm, míg szépen megbarnul a széle.
  • Ha megsült, kiveszem és 5 percet pihentetem, azután gyors de óvatos mozdulattal kiborítom egy nagyobb tálra. Tejszínhabbal tálalom.

Tippek


  • Ezt a fordított tortát el lehet készíteni más gyümölcsökből is pl szilvával vagy sárgabarackkal.
  • Olyan serpenyőt használjunk hozzá, amelyet betehetünk a sütőbe!

További képek