
Tarte tatin
Elkészítés: közepes | 25 cm serpenyő
Elkészítés: közepes | 25 cm serpenyő
Tészta
Hozzávalók / 25 cm serpenyő:
- 25 dkg rétesliszt
- 10 dkg hideg vaj
- 1 evőkanál porcukor
- 1 tojás
- 200 ml felvert tejszín a tálaláshoz
Elkészítés:
- A réteslisztet elmorzsolom a vajjal és cukorral.
- Hozzáadom a tojást és gyors mozdulatokkal összeállítom a tésztát. Felhasználásig hűtőbe teszem.
Karamell
Hozzávalók:
- 10 dkg cukor
- 1 teáskanál hideg víz
- 8 dkg vaj
Elkészítés:
- A cukrot és a vizet egy olyan serpenyőbe öntöm amit majd betehetek a sütőbe. Ebben elkészítem a karamellt. Kevergetés nélkül csak néha rázogatva, megvárom míg sötétebb barnára pirul.
- Ha megfelelő színű a karamell, hozzáadom a vajat. Megvárom míg feloldódik és félre teszem.
Töltelék
Hozzávalók:
- 60 dkg alma
- 1 citrom leve
Elkészítés:
- Az almákat meghámozom, kicsumázom és tetszőleges cikkekre vágom. Meglocsolom a citrom levével.
Összeállítás
- A hőálló serpenyőben lévő karamellre rápakolom az almákat. Úgy rakom, hogy fedjék egymást, mert így majd szépen ki lehet borítani.
- A tésztát kinyútom a serpenyő méretére és jól betakarom az almákat a tésztával.
- 180°C-os sütőben kb 30 percig sütöm.
- Ha szép barna már a tészta, kiveszem és 5 percet pihentetem, azután gyors de óvatos mozdulattal kiborítom egy nagyobb tálra. Tejszínhabbal tálalom.
Tippek
- Ezt a fordított tortát el lehet készíteni más gyümölcsökből is pl szilvával vagy sárgabarackkal.
- Olyan serpenyőt használjunk hozzá, amelyet betehetünk a sütőbe!