Tarte tatin

Elkészítés: közepes | 25 cm serpenyő

Tészta


Hozzávalók / 25 cm serpenyő:

  • 25 dkg rétesliszt
  • 10 dkg hideg vaj
  • 1 evőkanál porcukor
  • 1 tojás
  • 200 ml felvert tejszín a tálaláshoz

Elkészítés:

  • A réteslisztet elmorzsolom a vajjal és cukorral.
  • Hozzáadom a tojást és gyors mozdulatokkal összeállítom a tésztát. Felhasználásig hűtőbe teszem.

Karamell


Hozzávalók:

  • 10 dkg cukor
  • 1 teáskanál hideg víz
  • 8 dkg vaj

Elkészítés:

  • A cukrot és a vizet egy olyan serpenyőbe öntöm amit majd betehetek a sütőbe. Ebben elkészítem a karamellt. Kevergetés nélkül csak néha rázogatva, megvárom míg sötétebb barnára pirul.
  • Ha megfelelő színű a karamell, hozzáadom a vajat. Megvárom míg feloldódik és félre teszem.

Töltelék


Hozzávalók:

  • 60 dkg alma
  • 1 citrom leve

Elkészítés:

  • Az almákat meghámozom, kicsumázom és tetszőleges cikkekre vágom. Meglocsolom a citrom levével.

Összeállítás


  • A hőálló serpenyőben lévő karamellre rápakolom az almákat. Úgy rakom, hogy fedjék egymást, mert így majd szépen ki lehet borítani.
  • A tésztát kinyútom a serpenyő méretére és jól betakarom az almákat a tésztával.
  • 180°C-os sütőben kb 30 percig sütöm.
  • Ha szép barna már a tészta, kiveszem és 5 percet pihentetem, azután gyors de óvatos mozdulattal kiborítom egy nagyobb tálra. Tejszínhabbal tálalom.

Tippek


  • Ezt a fordított tortát el lehet készíteni más gyümölcsökből is pl szilvával vagy sárgabarackkal.
  • Olyan serpenyőt használjunk hozzá, amelyet betehetünk a sütőbe!