Szőlőzselés torta

Elkészítés: közepes | 20x20 cm torta

Piskóta


Hozzávalók / 20x20 cm torta:

  • 4 tojás
  • 25 dkg cukor
  • 30 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 0,75 ml étolaj
  • 2,5 dl tej

Elkészítés:

  • A sütőt előmelegítem 160°C-ra, és egy 20x20 cm-es kivehető aljú kocka tortaforma aljára sütőpapírt teszek. A tojásokat szétválasztom, a fehérjéket pici sóval felverem, utána a cukor háromnegyedét több részletben hozzáadom. Kemény, fényes habbá verem, mint a habcsókot.
  • A tojásokat a maradék cukorral kikeverem, hozzáadom az olajat és a tejet. Beleszitálom a lisztet a sütőporral együtt és csomómentesre elkeverem. A fehérjébe öntöm a masszát és óvatosan elkeverem. Az előkészített formába öntöm és 160°C-on kb 50 percig sütöm, a sütés felénél alufóliával letakarom. Tűpróbával ellenőrzöm, kihűtöm.

Joghurtos krém


Hozzávalók:

  • 50 dkg görög joghurt
  • 50 dkg mascarpone
  • 400 ml tejszín
  • 2,5 dkg őrölt zselatin
  • 14 dkg porcukor
  • 1 nagyobb citrom héja és leve
  • kb 1 kg magnélküli szőlő

Elkészítés:

  • A szőlőszemeket megtisztítom, átválogatom és félbevágom. A mascarponét a porcukorral és a joghurttal elkeverem. Hozzáadom a citrom héját és kb 5 evőkanál citromlevet. A tejszínt felverem és a joghurtos masszához adom.
  • A zselatinport egy kicsi lábosba szórom, 10 evőkanál vizet adok hozzá, elkeverem, és hagyom kicsit megduzzadni. Takaréklángon csak addig melegítem, míg feloldódik, forralni nem szabad. Teszek hozzá 2 nagy evőkanál krémet, csomómentesre kikeverem, azután az egészet a többi krémhez adom. Addig kevergetem, míg teljesen sima lesz.

Összeállítás


  • A piskótát 3 részre vágom, széleit kicsit leszelem, hogy egyformák legyenek. A formát amiben sütöttem, wax fóliával körbeveszem, aljára zsírpapírt teszek. Beleillesztem az első lapot, a krémet habzsákba töltöm körben belenyomok egy adag krémet de csak annyit, hogy befedje a piskótát.
  • Kirakom körben a félbevágott szőlőszemekkel, és a közepére is rakok bőven. Befedem egy kis krémmel és jöhet a következő lap. Ráillesztem, lekenem krémmel, kirakom szőlővel, erre is teszek krémet és jöhet a harmadik lap. Erre kenem a maradék krémet és ennek a tetejét rakom ki szőlővel egyenletesen. Hűtőbe teszem 1 órára.

Szőlőzselé


Hozzávalók:

  • 200 ml szőlőlé
  • 300 ml víz
  • 3 evőkanál cukor
  • 2 csomag színtelen tortazselé por 24g
  • pici zöld gél ételfesték

Elkészítés:

  • A zseléporhoz hozzáadom a cukrot. A szőlőlevet a vízzel összekeverem, és teszek hozzá egy egészen pici gél festéket. Elkeverem és ráöntöm a cukros zseléporra.
  • Takaréklángon felmelegítem, közben egyfolytában kevergetem. Mikor épp elkezdene forrni, lezárom és kicsit hűtöm. Mikor szoba hőmérsékletűnél kicsit melegebb de már nem forró, átszűröm és óvatosan a szőlők tetejére csurgatom. Hűtőbe teszem minimum 6 órára, de legjobb egész éjszakára.

Tippek


  • A krémet kóstoljuk meg, ízlés szerint kell-e még bele cukor vagy citromlé.

További képek