Szalagos fánk

Elkészítés: közepes | kb 20 db

Hozzávalók / kb 20 db:

  • 40 dkg liszt
  • 3 dl langyos tej
  • 4 tojássárgája
  • 7 dkg olvasztott vaj
  • 4 dkg élesztő
  • 5 db kockacukor
  • csipet só
  • 1 evőkanál rum

Elkészítés:

  • 1 dl langyos tejbe beleteszem a kockacukrokat és belemorzsolom az élesztőt. Felfuttatom.
  • A lisztet a sóval, tojássárgájával, rummal és 2 dl langyos tejjel elkezdem összekeverni. Hozzáadom a felfuttatott élesztőt és kézzel jól kidagasztom a tésztát.
  • A vajat 4 részletben adom hozzá, és mindig jól továbbdagasztom vele. Ha már szép sima, letakarom és meleg helyen fél órát kelesztem.
  • Lisztezett deszkán hüvelykujjnyi vastagságúra széthúzgálom a kezemmel és pohárral kiszaggatom. Tetejüket olajjal megkenem. Hagyom megint kelni 15 percet.
  • Közben egy edényben olajat melegítek és ha már nagyon meleg de nem forró beleteszem a fánkokat, lefedem.
  • 2 perc múlva megfordítom, ezúttal már fedő nélkül sütöm. Papírtörlőn lecsepegtetem. Tetejét porcukorral megszórom.

Tippek


  • A fánkoknak szép üreges a belseje, így megtölthetjük pudinggal vagy lekvárral is.

További képek