Somlói nagykocka

Elkészítés: közepes | 23x30 cm tepsi

Piskóták


Hozzávalók / 23x30 cm tepsi:

  • 7 tojás
  • 7 evőkanál liszt
  • 7 evőkanál cukor
  • 1 evőkanál kakaópor
  • 5 dkg darált dió

Elkészítés:

  • A tojásokat szétválasztom, a fehérjéket pici sóval keményre felverem. A sárgáját a cukorral fehéredésig keverem, utána óvatosan összeforgatom a fehérjével.
  • Rászitálom a lisztet, jól elkeverem és 3 felé osztom a masszát. Az első sima alap marad, a másodikba belekeverem a kakaóport, a harmadikba pedig a darált diót.
  • Sütőpapírral bélelt 22x30 cm tepsibe öntöm és egymás után kb 6-7 perc alatt 180°C-os sütőben megsütöm. Kihűtöm.

Krém


Hozzávalók:

  • 450 ml tej
  • 10 dkg kristálycukor
  • 1 csomag főzős vaníliás pudingpor
  • 400 ml tejszín
  • 10 dkg porcukor
  • 1 csomag zselatin fix
  • 15 dkg durvára vágott dió
  • 5 dkg aszalt narancshéj
  • 5 dkg mazsola
  • 2 evőkanál rumaroma

Elkészítés:

  • A pudingport kb 1 dl tejben csomómentesre elkeverem, a többi tejet a cukorral csípősig melegítem, ekkor beleöntöm a pudingport és addig keverem míg jól besűrűsödik. Kiöntöm egy tálba és kihűtöm.
  • A tejszínt a porcukorral háromnegyedig felverem, hozzáadom a fixálót. A kihűlt krémet 3-4 részletben mixerrel a tejszínhabhoz keverem.
  • A narancshéjat és a mazsolát meglocsolom a rumaromával és hagyom ázni, míg elkezdem a rétegezést.

Összeállítás


  • A sima piskótalapot tálcára teszem, köré négyszögletű tartót rakok. Megkenem egy adag krémmel, megszórom a rumos mazsola-narancshéj felével és megszórom egy adag dióval. Erre teszem a diós lapot.
  • Ezt ugyancsak megkenem egy adag krémmel és rászórom a maradék mazsolát-narancshéjat és megszórom a dióval. Erre kerül a kakaós lap, amit a maradék krémmel megkenek, elsimítom és rászórom a diót.
  • Hűtőbe teszem minimum 5 órára, tálalás előtt leveszem a karimát és nagy kockákra szeletelem.

Tippek


  • A hagyományos somlói galuskát csokiöntettel szoktam leönteni aminek az elkészítése a következő: 10 dkg vajat összemelegítek 10 dkg cukorral és 5 dkg kakaóporral. Hozzáöntök 1 dl tejet és simára elkeverem. Kihűtöm.

További képek