Somlói galuska torta

Elkészítés: közepes | 24 cm torta

Világos piskóta


Hozzávalók / 24 cm torta:

  • 4 tojás
  • 4 evőkanál liszt
  • 4 evőkanál cukor
  • fél csomag sütőpor

Elkészítés:

  • A tojásokat szétválasztom, a fehérjét pici sóval keményre felverem.
  • A sárgáját a cukorral fehéredésig keverem, és óvatosan hozzáadom a fehérjét.
  • Hozzászitálom a lisztet, sütőport és óvatosan elkeverem. Egy 24 cm sütőpapírozott formában 180°C-on kb 12 perc alatt megsütöm.
  • Ha kihűlt kiveszem a formából és félbevágom.

Kakaós piskóta


Hozzávalók:

  • 2 tojás
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 evőkanál kakaópor
  • fél teáskanál sütőpor

Elkészítés:

  • A fehérjét pici sóval felverem, a sárgáját pedig a cukorral fehéredésig keverem. Óvatosan összekeverem.
  • Hozzászitálom a kakaót, lisztet, sütőport és jól elkeverem. Ezt is 24 cm sütőpapíros formában sütöm 180°C-os sütőben kb 10 percig.

Pudingos krém


Hozzávalók:

  • 500 ml tej
  • 1 csomag főzés nélküli vaníliás pudingpor
  • 3 tojásfehérje
  • 2 evőkanál cukor
  • 10 dkg mazsola
  • 1 kis üveg jamaikai rumaroma

Elkészítés:

  • A mazsolát beáztatom a rumba. A pudingport a tejben jól elkeverem és megvárom míg sűrűsödik.
  • A fehérjét felverem és mikor majnem kész beleteszek 2 evőkanál cukrot és szép fényesre kikeverem.
  • Összekeverem a pudinggal.

Csokoládé öntet


Hozzávalók:

  • 1 dl tej
  • 1 dl tejszín
  • 10 dkg csokoládé

Elkészítés:

  • A tejet és a tejszín összemelegítem, ha már jó forró de még nem forr, akkor beleteszem a csokoládét. Simára keverem és kihűtöm.

Díszítés


Hozzávalók:

  • 2 dl tejszín
  • 1 evőkanál porcukor
  • 10 dkg dió

Elkészítés:

  • A tejszínt a cukorral felverem. A diót kisebb darabokra töröm.

Összeállítás


  • A tortaforma aljába egy világos színű lapot teszek és meglocsolom rum aromával. Erre kenek egy adag pudingos krémet és megszórom a rumos mazsola felével.
  • Most jön a kakaós lap, ezt is meglocsolom rumaromával és megkenem egy adag krémmel. Erre teszem a maradék mazsolát.
  • Most jön a maradék világos lap, amit megint rumozok és krémezek.
  • Beteszem a hűtőbe legalább 5 órára, de legjobb egész éjszakára.
  • Tálalás előtt óvatosan kiveszem a formából és bevonom tejszínhabbal. A tetejére szóróm a darabolt diót, és mikor felszeleteltem adagolom hozzá a csokiöntetet.

Tippek


  • Mivel a torta elég lágy, legjobb ha rögtön tányérokba adagoljuk a részegységeket, vagy egy nagy trifle formába is látványos.

További képek