
Rusztikus csokitorta áfonyával
Elkészítés: könnyű | 20 cm torta
Elkészítés: könnyű | 20 cm torta
Párizsi krém
Hozzávalók / 20 cm torta:
- 400 ml tejszín
- 40 dkg tejcsokoládé
- 10 dkg vaj
Elkészítés:
- A tejszínt csípősre melegítem, lezárom, és beleteszem a csokoládét amit kicsi darabokra tördeltem. Megvárom míg teljesen felolvad és beleteszem a vajat is.
- Ha teljesen felolvadt, átöntöm egy tálba, megvárom, míg szoba hőmérsékletűre hűl és beteszem a hűtőbe 10-12 órára. Ha szépen összeállt, mixerrel kihabosítom.
Piskóta
Hozzávalók:
- 4 tojás
- 25 dkg cukor
- 30 dkg liszt
- 0,75 dl étolaj
- 2,5 dl tej
- 1 csomag sütőpor
Elkészítés:
- A sütőt előmelegítem 160°C-ra, és egy 20x20 cm-es tortaformát kibélelek sütőpapírral. A tojásokat szétválasztom. A fehérjét pici sóval háromnegyedig felverem, utána 2 részletben hozzáadom a cukor felét. Fényes fehér habot verek belőle, mintha habcsókot készítenék. A cukor másik felét a tojások sárgájával és a tejjel elkezdem kikeverni, közben hozzáadom az olajat.
- A lisztbe belekeverem a sütőport, és a sárgájás masszába szitálom. Alaposan elkeverem és a fehérjehabbal lazítom, amit óvatosan 3 részletben adok hozzá. A masszát a formába töltöm és azonnal a sütőbe teszem.
- 160°C-on alsó felső sütéssel, középen kb 50-60 percig sütöm, de a sütőajtót az első 40perc után nyitom csak ki, amikor először tűpróbával ellenőrzöm és ha még ragad a pálcára, akkor letakarom a tortát alufóliával és úgy sütöm tovább. Ha kész kiveszem és egy rácsra borítom fejjel lefelé, hagyom kihűlni. Utána 3 szeletbe vágom.
Összeállítás
Hozzávalók:
- kb 35 dkg áfonya
Elkészítés:
- Az első lapot megkenem egy adag krémmel és megszórom áfonyával. Ráteszem a második lapot, amit krémezek és áfonyázok, erre jön a tetőlap amit bevonok a maradék krémmel. Az oldalait csupaszon hagyom. A maradék krémet habzsákba töltöm és egy kerítést csinálok a tetejére. Kirakom a maradék áfonyával és jól behűtve tálalom.
További képek



