Rusztikus csokitorta áfonyával

Elkészítés: könnyű | 20 cm torta

Párizsi krém


Hozzávalók / 20 cm torta:

  • 400 ml tejszín
  • 40 dkg tejcsokoládé
  • 10 dkg vaj

Elkészítés:

  • A tejszínt csípősre melegítem, lezárom, és beleteszem a csokoládét amit kicsi darabokra tördeltem. Megvárom míg teljesen felolvad és beleteszem a vajat is.
  • Ha teljesen felolvadt, átöntöm egy tálba, megvárom, míg szoba hőmérsékletűre hűl és beteszem a hűtőbe 10-12 órára. Ha szépen összeállt, mixerrel kihabosítom.

Piskóta


Hozzávalók:

  • 4 tojás
  • 25 dkg cukor
  • 30 dkg liszt
  • 0,75 dl étolaj
  • 2,5 dl tej
  • 1 csomag sütőpor

Elkészítés:

  • A sütőt előmelegítem 160°C-ra, és egy 20x20 cm-es tortaformát kibélelek sütőpapírral. A tojásokat szétválasztom. A fehérjét pici sóval háromnegyedig felverem, utána 2 részletben hozzáadom a cukor felét. Fényes fehér habot verek belőle, mintha habcsókot készítenék. A cukor másik felét a tojások sárgájával és a tejjel elkezdem kikeverni, közben hozzáadom az olajat.
  • A lisztbe belekeverem a sütőport, és a sárgájás masszába szitálom. Alaposan elkeverem és a fehérjehabbal lazítom, amit óvatosan 3 részletben adok hozzá. A masszát a formába töltöm és azonnal a sütőbe teszem.
  • 160°C-on alsó felső sütéssel, középen kb 50-60 percig sütöm, de a sütőajtót az első 40perc után nyitom csak ki, amikor először tűpróbával ellenőrzöm és ha még ragad a pálcára, akkor letakarom a tortát alufóliával és úgy sütöm tovább. Ha kész kiveszem és egy rácsra borítom fejjel lefelé, hagyom kihűlni. Utána 3 szeletbe vágom.

Összeállítás


Hozzávalók:

  • kb 35 dkg áfonya

Elkészítés:

  • Az első lapot megkenem egy adag krémmel és megszórom áfonyával. Ráteszem a második lapot, amit krémezek és áfonyázok, erre jön a tetőlap amit bevonok a maradék krémmel. Az oldalait csupaszon hagyom. A maradék krémet habzsákba töltöm és egy kerítést csinálok a tetejére. Kirakom a maradék áfonyával és jól behűtve tálalom.

További képek