Rigó Jancsi

Elkészítés: könnyű | 12 kocka

Kakaós piskóta


Hozzávalók / 12 kocka:

  • 4 tojás
  • 2 dkg kakaópor
  • 20 dkg cukor
  • 30 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 2,5 dl tej
  • 0,75 ml étolaj

Elkészítés:

  • A tojásokat szétválasztom. A fehérjéket pici sóval háromnegyedig felverem, majd hozzáadom a cukor felét. A sárgáját a maradék cukorral fehéredésig keverem, hozzáadom az olajat, utána a tejet.
  • A sárgájás krémhez hozzászitálom a lisztet, sütőport, kakaóport és simára keverem. Összevegyítem a fehérjével és egy 22x30 cm sütőpapírozott tepsibe öntöm.
  • 160°C-ra előmelegített sütőben (alsó felső sütéssel középen) kb 18-20 perc alatt megsütöm. Tűpróbával ellenőrzöm. Kihűtöm és félbevágom.

Kakaós krém


Hozzávalók:

  • 600 ml tejszín
  • 8 dkg porcukor
  • 4 dkg holland kakaópor
  • 2 evőkanál rumaroma
  • 1 csomag zselatin fix

Elkészítés:

  • A tejszínt a cukorral, kakaóporral háromnegyedig felverem. Hozzáadom a zselatin fixet és a rumot. Kemény habbá verem. Hűtőbe teszem felhasználásig.

Tejszínhabos réteg


Hozzávalók:

  • 300 ml tejszín
  • 4 dkg porcukor
  • fél csomag zselatin fix

Elkészítés:

  • A tejszínt a cukorral háromnegyedig felverem. Rászórom a fixálót és kemény habbá verem. Felhasználásig hűtőbe teszem.

Csokimáz


Hozzávalók:

  • 15 dkg étcsokoládé
  • 2 evőkanál étolaj

Elkészítés:

  • A csokit összetördelem és 12 dkg-ot az olajjal mikróban megolvasztok. Simára keverem, közben beleszórom a maradék csokit. Addig keverem, míg teljesen el nem olvad. Szobahőmérsékletűre hűtöm.
  • A piskóta simább felső tetejére öntöm a csokit és egyenletesen elkenem. Egy nagy éles recés késsel bevágom félig a majdani szeleteket.

Összeállítás


  • A félbevágott piskóta alját egy tálcára teszem és állítható karimával vagy wax fóliával veszem körbe. (én mindkettőt használtam) Meglocsolom egy kis rumaromával és rákenem a kakaós krémet.
  • Erre óvatosan rákenem a tejszínes réteget, és hűtőbe teszem fél órára.
  • Ráhelyezem a felső lapot, amit bevontam a csokival és félig bevagdaltam a szeleteknél. Hűtőbe teszem minimum 4-5 órára de legjobb egész éjszakára. Tálalás előtt forró vízbe mártott késsel szeletelem fel.

Tippek


  • Az eredeti recept kakaós krémje holland kakaóporral készül, de készíthetjük olvasztott és lehűtött csokoládé hozzáadásával is.

További képek