Ribizlis túrótorta

Elkészítés: közepes | 12 szelet

Piskóta


Hozzávalók / 12 szelet:

  • 2 tojás
  • ½ csomag sütőpor
  • 18 dkg liszt
  • 15 dkg cukor
  • 80 ml olaj
  • 80 ml tej

Elkészítés:

  • Tojásokat szétválasztom, fehérjét kis sóval keményre felverem.
  • Sárgáját a cukorral fehéredésig keverem, hozzáteszem az olajat és a tejet.
  • Hozzászitálom a lisztet és a sütőport és szép finoman a fehérjével lazítom.
  • 24cm-es sütőpapírral bélelt tortaformába öntöm és 180°C-on kb 40 percig sütöm.
  • Ha már világosbarna a teteje készen van. Lehúzom a sütőpapírt és félbevágom. Az alját visszateszem a formába és magas sütőpapírt teszek köré a krémnek.

Krém


Hozzávalók:

  • 50 dkg túró
  • 40 dkg görög joghurt
  • 1 kisebb citrom leve és héja
  • 22 dkg porcukor
  • 10 lap zselatin
  • 40 dkg ribizli + 5 szép egész szál a tetejére
  • 1 csomag piros tortazselé

Elkészítés:

  • Zselatinlapokat hideg vízbe beáztatom.
  • Túrót áttöröm, összekeverem a joghurttal. Ízesítem a porcukorra és citrom levével/héjával.
  • Kis lábosba 10 kanál hideg vizet teszek és hozzáadom a kinyomkodott zselatin lapokat. Kis lángon melegítem míg felolvad.
  • 2 kanál krémet hozzáadok, elkeverem és az egészet a túrós krémhez adom. Alaposan elkeverem és a piskótára öntöm a felét.
  • Megszórom a ribizli felével, rárakom a piskóta tetejét és ráöntöm a maradék krémet. Hűtőbe teszem.

Összeállítás


  • 300 ml forró vízzel elkeverem a piros tortazselét. A torta tetejére teszem a maradék ribizlit és óvatosan rácsurgatom a zselét.
  • Legalább 5 órára hűtőbe teszem.
  • Tálalásnál a torta tetejére cukorba mártott szép hosszú szálas ribizliket teszek.

Tippek


  • Bármilyen gyümölccsel variálható ez a torta, de arra figyeljünk, hogy nem minden gyümölcsnél lehet a zseléréteget elkészíteni pl kivi
  • A piskótát egybe is hagyhatjuk és akkor magasabb a túróréteg.