Rákóczi túrós

Elkészítés: közepes | 25x35 cm tepsi

Linzer alap


Hozzávalók / 25x35 cm tepsi:

  • 30 dkg liszt
  • 20 dkg puha vaj
  • 6 dkg porcukor
  • 1 citrom héja
  • 2 tojássárgája

Elkészítés:

  • A lisztbe beleteszem a cukrot, citrom héját és elmorzsolom benne a vajat.
  • Hozzáadom a tojássárgáját és összeállítom a tésztát. Sütőpapírt rakok a tepsibe és belenyomkodom a tésztát.
  • 180°C-on 15 percig elősütöm.

Túrós rész


Hozzávalók:

  • 75 dkg túró
  • 20 dkg porcukor
  • 1 citrom héja
  • 1 evőkanál citromlé
  • 2 tojássárgája
  • 5 dkg mazsola
  • 2 evőkanál búzadara
  • 22 dkg baracklekvár

Elkészítés:

  • A túrót szitán áttöröm ízesítem a porcukorral és a citrom levével, héjával.
  • Hozzákeverem a tojássárgáját, mazsolát és a búzadarát.
  • A linzer tetejét megkenem 2-3 evőkanál baracklekvárral és rákenem a túrós tölteléket.
  • Visszateszem a sütőbe 20 percre.

Fehérje tető


Hozzávalók:

  • 4 tojásfehérje
  • 20 dkg kristálycukor
  • pár csepp citromlé
  • csipet só

Elkészítés:

  • A fehérjéket a sóval, citromlével háromnegyedig felverem.
  • Fokozatosan több részletben hozzáadom a cukrot és fényes, kemény habbá verem. Habzsákba töltöm és csíkokat húzok a sütemény tetejére.
  • Visszateszem a sütőbe kb 10 percre. Csak addig hagyom bent míg kicsit kiszárad és megbarnul a fehérjehab.
  • A maradék lekvárt habzsákba töltöm és a közöket betöltöm a lekvárral. Megvárom míg kihül utána szeletelem fel.

További képek