Oroszlán torta

Elkészítés: nehéz | 20 cm torta

Kakaós alap


Hozzávalók / 20 cm torta:

  • 4 tojás
  • 30 dkg liszt
  • 25 dkg cukor
  • 2 dkg kakaópor
  • 2,5 dl tej
  • 0,75 dl étolaj
  • 1 csomag sütőpor

Elkészítés:

  • A tojásokat szétválasztom. A fehérjét pici sóval háromnegyedig felverem, majd hozzáadom a cukor felét több részletben. Fényes, kemény habot verek belőle. A sárgáját a többi cukorral kikeverem, majd hozzáadom az olajat, tejet.
  • Beleszitálom a lisztet, sütőport, kakaóport, és a fehérjehabbal fellazítom. 20 cm-es sütőpapírral bélelt magas tortaformába öntöm és 160°C-ra előmelegített sütőben (alsó-felső sütéssel középen) kb 1 órát sütöm. Félidőben alufóliával letakarom, hogy a közepe is tökéletesen átsüljön. Tűpróbával ellenőrzöm, kihűtöm és 3 szeletbe vágom.

Túrós krém


Hozzávalók:

  • 50 dkg krémes túró
  • 20 dkg porcukor
  • 200 ml tejszín
  • 1 citrom leve és héja
  • 4 lap zselatin

Elkészítés:

  • A lapzselatint hideg vízbe beáztatom. A túrókrémet összekeverem a porcukorral, citrom héjával és kb 1,5 evőkanál citromlével. A tejszínt felverem és a túrókrémbe keverem.
  • A zselatinlapokat kinyomkodom és egy kicsi lábosban felteszem melegedni, de éppen csak addig, amíg felolvad. Adok hozzá 3 evőkanál túrókrémet, csomómentesre elkeverem és beleöntöm a többi krémbe. Miután elkevertem, a krémet kettéosztom.
  • Az egyik piskótalapot magas formába állítom, ráöntöm a fele krémet, erre jön egy újabb lap és ráöntöm a maradék krémet. Lefedem a harmadik lap piskótával és hűtőbe teszem 2 órára.

Vajkrém burkolat


Hozzávalók:

  • 30 dkg puha vaj
  • 250 ml sűrített tej

Elkészítés:

  • A vajat habosra keverem, beleöntöm a sűrített tejet és nagyon alaposan elkeverem. A behűtött tortát kiveszem a formából és alaposan, mindenhol körbekenem a vajkrémmel, majd behűtőm újabb 1-2 órára.

Fondant bevonó és díszítés


Hozzávalók:

  • 50 dkg sárga fondant
  • 10 dkg fehér fondant
  • 15 dkg puha vaj
  • 4 evőkanál porcukor
  • 3 evőkanál kakaópor
  • fekete gél ételfesték

Elkészítés:

  • A fondantokat formázhatóvá gyúrom enyhén keményítőzőtt deszkán. A sárgából egy nagy kőrt nyújtok és beterítem vele a behűtőtt tortát. Szépen elsimítom a szélein és levágom a felesleget. Megformázom a két fület is és fogpiszkálót szúrok bele.
  • A fehér fondantból kivágok 2 szemet és a pofáját. Egy pici fehér fondantot fekete ételfestékkel megszínezek, ebből kiszúrom a szemei belsejét, a pofája körüli részt és a szemöldököt.
  • Ha megvagyok a formázással, a puha vajat a porcukorral habosra keverem, beleszórom a kakaót és teljesen simára, csomómentesre keverem. Fűnyomó fejet előkészítek habzsákba, a krémet beletöltöm és körbe díszítem a krémmel a tortát, ez lesz az oroszlán sörénye. Beleszúrom a két fülét és hűtőbe teszem tálalásig.

További képek