Omlós tésztájú almás pite

Elkészítés: könnyű | 30x40 cm tepsi

Tészta


Hozzávalók / 30x40 cm tepsi:

  • 65 dkg liszt (40 dkg sima +25 dkg rétesliszt)
  • 45 dkg margarin/vaj
  • 22 dkg cukor
  • 2 tojássárgája + 1 egész tojás a tetejére
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 citrom héja

Elkészítés:

  • Hozzávalókból összeállítom a tésztát és folpackba csomagolva fél órát pihentetem a hűtőben.

Töltelék


Hozzávalók:

  • 2,5 kg alma
  • 10 dkg cukor
  • 2 evőkanál fahéj
  • 3 evőkanál búzadara

Elkészítés:

  • Az almákat meghámozom, lereszelem és ha kicsit állt, kézzel kinyomkodom a levét. Ízesítem a fahéjjal, cukorral és összeforgatom a búzadarával.

Összeállítás


  • Tésztát 2 részre osztom. Az egyiket kinyújtom és egy 30x40 cm-es sütőpapíros tepsibe helyezem, villával megszurkálom. Elősütőm 180°C-on 8 percig.
  • Ráhelyezem a tölteléket és befedem a másik kinyújtott lappal. Megszurkálom és megkenem a tojással.
  • Visszateszem a 180°C-os sütőbe max 20-25 percre, de figyelni kell ha szép világosbarna a teteje akkor már kész.

Tippek


  • Vajjal és margarinnal készítve is finom omlós marad még másnap is. Én fele margarinnal fele vajjal szoktam készíteni.