Omlós diós kagyló

Elkészítés: könnyű | kb 2,5 tepsinyi

Tészta


Hozzávalók / kb 2,5 tepsinyi:

  • Kb 50 dkg liszt
  • 30 dkg zsiradék (fele margarin fele vaj)
  • 1 tojássárgája
  • 2 nagy csipet só
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 1 kis pohárnyi tejföl (175g)

Elkészítés:

  • A hozzávalókat összegyúrom és hűtőbe teszem, amíg elkészítem a tölteléket.

Töltelék


Hozzávalók:

  • 30 dkg darált dió
  • 1 dl tej
  • 15 dkg porcukor
  • 1 citrom héja
  • ízlés szerint pici rum

Elkészítés:

  • A darált diót összekeverem a porcukorral és a citrom héjával. A tejet felforrósítom és a dióra öntöm. Pici rumot adok hozzá.

Összeállítás


Hozzávalók:

  • 1 tojásfehérje

Elkészítés:

  • A tésztát kinyújtom és egy lisztbe mártott pohárral köröket szaggatok. Középre teszek egy kiskanálnyi tölteléket és összehajtom. Széleit kicsit lenyomkodom.
  • Sütőpapírral bélelt tepsibe pakolom, lekenem a fehérjével és 180°C-os sütőben világosbarnára megsütöm. Még forrón porcukorba forgatom.

Tippek


  • Ennek a desszernek a tésztája hasonló, mint a pozsonyi kifli, de nem kell bele se sütőpor, se élesztő.
  • Variálhatjuk a tölteléket mákkal is, ekkor kicsit több tejre lesz szükségünk, mert a mák többet felvesz. Gesztenyés változatban is készülhet, 25 dkg gesztenyemasszát kb fél dl tejszínnel kikeverek és ezzel töltöm a korongokat.

További képek