Mézeskalács

Elkészítés: könnyű | kb 50-60 db

Mézeskalács


Hozzávalók / kb 50-60 db:

  • 50 dkg liszt
  • 125 ml méz
  • 1 tojás
  • 1 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék
  • 15 dkg olvasztott vaj
  • 13 dkg porcukor
  • 1,5 teáskanál szódabikarbóna

Elkészítés:

  • Minden hozzávalót összekeverek és egynemű tésztává gyúrom.
  • Lisztezett deszkán kinyújtom, 1 cm-nél kicsit vékonyabbra és kiszaggatom a formákat. Sütőpapírozott tepsibe pakolom és 180°C-on 6-7 percig sütöm.
  • Ahogy látszik hogy a széle már barnul kész. Nem szabad tovább sütni mert kemény lesz. A kisebb formáknak elég 5-6 perc is a nagyobbaknak 6-7 maximum. Azonnal rácsra teszem és teljesen kihűtöm a darabokat.

Iróka


Hozzávalók:

  • 1 tojásfehérje
  • 25 dkg átszitált porcukor
  • víz

Elkészítés:

  • A tojásfehérjét az átszitált porcukorba teszem és villával elkeverem. Utána mixerrel kb 4-5 percig keverem, míg szép sima és sűrű lesz.
  • Két felé veszem a masszát, az elsőbe 2 teáskanál vizet teszek és elkeverem. Ezzel fogok körvonalakat húzni.
  • A másik masszához 3 teáskanál vizet adok ez a terülőmáz, amivel a körvonalak belsejét fogom kitölteni.
  • A masszákat kis zacskóba töltöm, és pici lyukat vágok az alján. A terülőmázt engedhetjük zacskóból vagy kisebb kanállal is lehet kenni. A máznak kb 2-3 óra kell míg megköt a mézeskalácsokon.

Tippek


  • Ez a mézeskalács finom puha még napok múlva is.
  • A sütési időt mindenképpen be kell tartani, a kicsi formákat 180°C-on 5-6 percig sütöm a nagyobbakat kb 6-7 percig maximum. Ha letelt a sütési idő, azonnal vegyük ki őket, várjunk fél percet és tegyük rácsra hűlni.

További képek