
Mézeskalács
Elkészítés: könnyű | kb 50-60 db
Elkészítés: könnyű | kb 50-60 db
Mézeskalács
Hozzávalók / kb 50-60 db:
- 50 dkg liszt
- 125 ml méz
- 1 tojás
- 1 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék
- 15 dkg olvasztott vaj
- 13 dkg porcukor
- 1,5 teáskanál szódabikarbóna
Elkészítés:
- Minden hozzávalót összekeverek és egynemű tésztává gyúrom.
- Lisztezett deszkán kinyújtom, 1 cm-nél kicsit vékonyabbra és kiszaggatom a formákat. Sütőpapírozott tepsibe pakolom és 180°C-on 6-7 percig sütöm.
- Ahogy látszik hogy a széle már barnul kész. Nem szabad tovább sütni mert kemény lesz. A kisebb formáknak elég 5-6 perc is a nagyobbaknak 6-7 maximum. Azonnal rácsra teszem és teljesen kihűtöm a darabokat.
Iróka
Hozzávalók:
- 1 tojásfehérje
- 25 dkg átszitált porcukor
- víz
Elkészítés:
- A tojásfehérjét az átszitált porcukorba teszem és villával elkeverem. Utána mixerrel kb 4-5 percig keverem, míg szép sima és sűrű lesz.
- Két felé veszem a masszát, az elsőbe 2 teáskanál vizet teszek és elkeverem. Ezzel fogok körvonalakat húzni.
- A másik masszához 3 teáskanál vizet adok ez a terülőmáz, amivel a körvonalak belsejét fogom kitölteni.
- A masszákat kis zacskóba töltöm, és pici lyukat vágok az alján. A terülőmázt engedhetjük zacskóból vagy kisebb kanállal is lehet kenni. A máznak kb 2-3 óra kell míg megköt a mézeskalácsokon.
Tippek
- Ez a mézeskalács finom puha még napok múlva is.
- A sütési időt mindenképpen be kell tartani, a kicsi formákat 180°C-on 5-6 percig sütöm a nagyobbakat kb 6-7 percig maximum. Ha letelt a sütési idő, azonnal vegyük ki őket, várjunk fél percet és tegyük rácsra hűlni.
További képek






