Mandulatorta

Elkészítés: közepes | 19 cm torta

Torta alap


Hozzávalók / 19 cm torta:

  • 4 tojás
  • 24 dkg cukor
  • 30 dkg liszt
  • 0,75 dl olaj
  • 2,5 dl tej
  • fél csomag sütőpor

Elkészítés:

  • A tojásokat szétválasztom, a fehérjéket pici sóval háromnegyedig felverem majd hozzáadom több részletben a cukor felét és fényes, kemény habbá verem mint a habcsókot.
  • A sárgájákat a többi cukorral kikeverem, majd hozzáadom az olajat, utána a tejet. Hozzászitálom a lisztet a sütőporral együtt és a fehérjét belekeverem. 19cm-es átmérőjű magas tortaforma aljára sütőpapírt teszek és beleöntöm a masszát.
  • 160°C-ra előmelegített sütőben (alsó-felső sütéssel középen) kb 1 óra 10-15 percet sütöm. A sütőt az első 40 perc után nyitom csak ki, hogy ellenőrizzem a tortát és lefedjem alufóliával, hogy a belseje is szépen átsüljön. Ha kész, tűpróbával ellenőrzöm, kihűtöm és 4 szeletbe vágom.

Krém


Hozzávalók:

  • 30 dkg hántolatlan mandula
  • 8 tojássárgája
  • 25 dkg cukor
  • 50g étkezési keményítő
  • 5 dl tej
  • 30 dkg puha teavaj
  • 15 dkg marcipán

Elkészítés:

  • A mandulát tepsibe öntöm és 170°C-ra előmelegített sütőben gyakran rázogatva picit átpirítom. A tojássárgákat a cukorral, keményítővel, tejjel együtt kis lábosba teszem, simára keverem és takarék lángon állandó keverés mellett puding állagúra sűrítem. (ez kb 20 perc) Kiöntöm egy tálba, folpackkal lefedem és kihűtöm.
  • A mandulából 15 dkg-ot aprítóba teszek. Mikor kicsit darabosabb kiveszek 3 evőkanállal belőle, ezt elteszem a díszítéshez. A többit finomra örlöm. A krémet a vajjal alaposan átkeverem és hozzáadom az őrölt mandulát.
  • A marcipánt kinyújtom. Az első lapot egy adag krémmel megkenem és ráteszem a marcipánlapot. Utána betöltöm a többi lapot és körbekenem a tortát a maradék krémmel. Az egész mandulákat körberakom a tetején, a darabosból pedig szórok a tetejére és az aljára is. Hűtőbe teszem legalább 1 órára.

További képek