Mákos-meggyes glutén-,laktóz és cukormentes pite
Elkészítés: könnyű | 28 cm pite
Elkészítés: könnyű | 28 cm pite
Pite alap
Hozzávalók / 28 cm pite:
- 22 dkg gluténmentes sütemény liszt
- 10 dkg xilit
- 1 tojás
- 10 dkg hideg laktózmentes vaj
- 1 evőkanál hideg víz
- 1 citrom héja
- 1 teáskanál sütőpor
Elkészítés:
- A lisztbe beleteszem a xilitet, sütőport, citrom héját és a hideg vajat. Gyorsan elmorzsolom.
- Hozzáadom a tojást és a hideg vizet. Összeállítom a tésztát, folpackba csomagolom és hűtőbe teszem minimum fél órára, de egész éjjel is a hűtőben maradhat.
- A piteformát kivajazom, lisztezem, beleillesztem a tésztát. Kis peremet is készítek neki, hogy jobban felfogja a tölteléket. Felhasználásig hűtőbe teszem.
Töltelék
Hozzávalók:
- 3 dl laktózmentes tej
- 25 dkg darált mák
- 12 dkg xilit
- 5 dkg gluténmentes búzadara/ rizsdara
- 2 tojás
- 1 nagyobb alma
- 1 citrom héja
- 1 kisebb üveg diabetikus meggybefőtt
Elkészítés:
- A tejet felforralom, hozzáadom a xilitet és a búzadarát. Kb 2 percig keverem, azután a darált mákra öntöm.
- Az almát meghámozom, lereszelem, kinyomkodom és a mákos töltelékhez adom. Belereszelem a citrom héját is.
- Hozzáadok egy tojás sárgáját és a lecsepegtetett meggyet. A tojásfehérjét habverővel lazán felverem és a mákos keverékbe forgatom.
Összeállítás
- A tölteléket az előkészített tésztára simítom és tetszés szerint befedem a maradék tésztával. A tojást villával kicsit felverem és megkenem a tésztacsíkokat.
- A pitét 170°C-ra előmelegített sütőben 1 órát sütöm. 20 perc után alufóliával letakarom, ezt a sütés utolsó negyed órájában leveszem. Tűpróbával ellenőrzöm.
- Ha jól átsült lekapcsolom a sütőt, kitámasztom egy fakanállal és hagyom kihűlni.