Mákos-meggyes glutén-,laktóz és cukormentes pite

Elkészítés: könnyű | 28 cm pite

Pite alap


Hozzávalók / 28 cm pite:

  • 22 dkg gluténmentes sütemény liszt
  • 10 dkg xilit
  • 1 tojás
  • 10 dkg hideg laktózmentes vaj
  • 1 evőkanál hideg víz
  • 1 citrom héja
  • 1 teáskanál sütőpor

Elkészítés:

  • A lisztbe beleteszem a xilitet, sütőport, citrom héját és a hideg vajat. Gyorsan elmorzsolom.
  • Hozzáadom a tojást és a hideg vizet. Összeállítom a tésztát, folpackba csomagolom és hűtőbe teszem minimum fél órára, de egész éjjel is a hűtőben maradhat.
  • A piteformát kivajazom, lisztezem, beleillesztem a tésztát. Kis peremet is készítek neki, hogy jobban felfogja a tölteléket. Felhasználásig hűtőbe teszem.

Töltelék


Hozzávalók:

  • 3 dl laktózmentes tej
  • 25 dkg darált mák
  • 12 dkg xilit
  • 5 dkg gluténmentes búzadara/ rizsdara
  • 2 tojás
  • 1 nagyobb alma
  • 1 citrom héja
  • 1 kisebb üveg diabetikus meggybefőtt

Elkészítés:

  • A tejet felforralom, hozzáadom a xilitet és a búzadarát. Kb 2 percig keverem, azután a darált mákra öntöm.
  • Az almát meghámozom, lereszelem, kinyomkodom és a mákos töltelékhez adom. Belereszelem a citrom héját is.
  • Hozzáadok egy tojás sárgáját és a lecsepegtetett meggyet. A tojásfehérjét habverővel lazán felverem és a mákos keverékbe forgatom.

Összeállítás


  • A tölteléket az előkészített tésztára simítom és tetszés szerint befedem a maradék tésztával. A tojást villával kicsit felverem és megkenem a tésztacsíkokat.
  • A pitét 170°C-ra előmelegített sütőben 1 órát sütöm. 20 perc után alufóliával letakarom, ezt a sütés utolsó negyed órájában leveszem. Tűpróbával ellenőrzöm.
  • Ha jól átsült lekapcsolom a sütőt, kitámasztom egy fakanállal és hagyom kihűlni.