Mákos-meggyes és almás kalács

Elkészítés: könnyű | 4 rúd

Kalács tészta


Hozzávalók / 4 rúd:

  • 1 kg liszt
  • 45 dkg puha vaj
  • 10 dkg cukor
  • 1 citrom héja
  • 4 tojássárgája + 1 egész tojás a tetejére
  • 4 dl langyos tej + 5 dkg élesztő + 2 teáskanál cukor

Elkészítés:

  • A langyos cukros tejben felfuttatom az élesztőt.
  • A liszbe beleteszem a cukrot, citromhéjat, tojássárgáját és a felfuttatott élesztőt.
  • Összeállítom a tésztát, közben 2 részletben hozzáadom a puha vajat is.
  • Letakarva hagyom kelni fél órát.
  • Miután megkelt, 4 részre osztom. Mindegyiket sütőpapíron nyújtom ki téglalap alakúra, hogy a töltelékkel együtt könnyebben a tepsibe helyezhessem.

Mákos-meggyes töltelék


Hozzávalók:

  • 35 dkg darált mák
  • 20 dkg cukor
  • 180 ml tej
  • 1 citrom héja
  • 2 evőkanál búzadara
  • kb 30-35 dkg magozott meggy

Elkészítés:

  • A mákot összekeverem a cukorral és a citrom héjával.
  • A tejet felforralom és leforrázom a mákot.
  • Belekeverem a búzadarát és teljesen kihűtöm a tölteléket.

Almás töltelék


Hozzávalók:

  • 1,5 kg reszelt alma
  • 1 evőkanál fahéj
  • 20 dkg cukor
  • 2 evőkanál búzadara

Elkészítés:

  • Az almát a cukorral és a fahéjjal megpárolom.
  • Egy szűrőben hagyom lecsepegni a felesleges nedvességet.
  • A párolt almát összekeverem a búzadarával és hagyom teljesen kihűlni.

Összeállítás


  • A téglalap alakúra kinyújtott tészta közepére halmozom a mákos töltelék felét és megszórom a meggy felével.
  • A tészta széleit bevagdosom és egymást váltogatva ráhajtogatom a töltelékre. (lásd a mellékelt fotókon)
  • Megkenem a felvert tojással és 180°C-on addig sütöm míg szép barna nem lesz.

Tippek


  • A tésztát sütőpapíron töltsük be, mert a töltelék súlyával együtt könnyebben a tepsibe tudjuk helyezni.
  • A tészta széleit átlósan vagy vízszintesen is bevagdalhatjuk, mindenképpen szépen fog mutatni majd ha megsült.

További képek