
Mákos-meggyes és almás kalács
Elkészítés: könnyű | 4 rúd
Elkészítés: könnyű | 4 rúd
Kalács tészta
Hozzávalók / 4 rúd:
- 1 kg liszt
- 45 dkg puha vaj
- 10 dkg cukor
- 1 citrom héja
- 4 tojássárgája + 1 egész tojás a tetejére
- 4 dl langyos tej + 5 dkg élesztő + 2 teáskanál cukor
Elkészítés:
- A langyos cukros tejben felfuttatom az élesztőt.
- A liszbe beleteszem a cukrot, citromhéjat, tojássárgáját és a felfuttatott élesztőt.
- Összeállítom a tésztát, közben 2 részletben hozzáadom a puha vajat is.
- Letakarva hagyom kelni fél órát.
- Miután megkelt, 4 részre osztom. Mindegyiket sütőpapíron nyújtom ki téglalap alakúra, hogy a töltelékkel együtt könnyebben a tepsibe helyezhessem.
Mákos-meggyes töltelék
Hozzávalók:
- 35 dkg darált mák
- 20 dkg cukor
- 180 ml tej
- 1 citrom héja
- 2 evőkanál búzadara
- kb 30-35 dkg magozott meggy
Elkészítés:
- A mákot összekeverem a cukorral és a citrom héjával.
- A tejet felforralom és leforrázom a mákot.
- Belekeverem a búzadarát és teljesen kihűtöm a tölteléket.
Almás töltelék
Hozzávalók:
- 1,5 kg reszelt alma
- 1 evőkanál fahéj
- 20 dkg cukor
- 2 evőkanál búzadara
Elkészítés:
- Az almát a cukorral és a fahéjjal megpárolom.
- Egy szűrőben hagyom lecsepegni a felesleges nedvességet.
- A párolt almát összekeverem a búzadarával és hagyom teljesen kihűlni.
Összeállítás
- A téglalap alakúra kinyújtott tészta közepére halmozom a mákos töltelék felét és megszórom a meggy felével.
- A tészta széleit bevagdosom és egymást váltogatva ráhajtogatom a töltelékre. (lásd a mellékelt fotókon)
- Megkenem a felvert tojással és 180°C-on addig sütöm míg szép barna nem lesz.
Tippek
- A tésztát sütőpapíron töltsük be, mert a töltelék súlyával együtt könnyebben a tepsibe tudjuk helyezni.
- A tészta széleit átlósan vagy vízszintesen is bevagdalhatjuk, mindenképpen szépen fog mutatni majd ha megsült.
További képek


