Macskaszem

Elkészítés: könnyű | 3 tepsi

Tészta


Hozzávalók / 3 tepsi :

  • 45 dkg liszt
  • 10 dkg sertés zsír
  • 5 tojás + 1 a tetejére
  • 6 dkg cukor + 3 dkg vaníliás cukor
  • 1,5 dl tej + 2,5 dkg élesztő
  • 69 dkg magozott meggybefőtt
  • 3 evőkanál zsemlemorzsa
  • + 15 dkg cukor a fehérjéhez

Elkészítés:

  • A tejet meglangyosítom 1 dkg cukorral és elmorzsolom benne az élesztőt. Meleg helyen felfuttatom.
  • A lisztet összekeverem a cukrokkal és elmorzsolom a puha zsírral.
  • A tojásokat szétválasztom a sárgákat a liszthez adom, a fehérjét külön edénybe teszem, ezt a töltelékhez fogom felhasználni.
  • Az élesztőt ráöntöm a tojássárgájára és összeállítom a tésztát. Lemérem a súlyát és 3 felé osztom. Nekem 30 dkg adagok jöttek ki.
  • Gombócokká formázom és épp csak addig kelesztem, míg elkészítem a tölteléket.

Gesztenyés


Hozzávalók:

  • 25 dkg ízesített gesztenyepüré

Elkészítés:

  • A gesztenyepürét felengedem és burgonyanyomón átpasszírozom.

Diós


Hozzávalók:

  • 10 dkg dió
  • 5 dkg cukor

Elkészítés:

  • A diót a cukorral finomra ledarálom.

Túrós


Hozzávalók:

  • 20 dkg túró
  • 5 dkg cukor
  • 1 citrom héja és 2 evőkanál leve
  • 3 evőkanál búzadara

Összeállítás


  • A tojásfehérjéket félig felverem, több részletben hozzáadom a cukrot és kemény, fényes habbá verem. Elosztom három felé és a töltelékekhez keverem.
  • A meggyet is elharmadolom. Egy tészta gombócot négyszögletűre kinyújtok, sütőpapírra teszem, megszórom egy kanál zsemlemorzsával és a két hosszanti oldalán elosztom az első adag meggyet.
  • Kettőt, hármat tekerek rajta úgy, hogy a közepén kb 5 cm csík maradjon a tölteléknek. Betöltöm az egyik töltelékkel és lekenem a széleit a tojással.
  • Megismétlem a lépést a másik két tésztagombóccal is.
  • 180°C-os sütőben kb 20 perc alatt szép világosbarnára megsütöm.
  • Megvárom míg kicsit lehűl, utána szeletelem fel.

További képek