
Macskaszem
Elkészítés: könnyű | 3 tepsi
Elkészítés: könnyű | 3 tepsi
Tészta
Hozzávalók / 3 tepsi :
- 45 dkg liszt
- 10 dkg sertés zsír
- 5 tojás + 1 a tetejére
- 6 dkg cukor + 3 dkg vaníliás cukor
- 1,5 dl tej + 2,5 dkg élesztő
- 69 dkg magozott meggybefőtt
- 3 evőkanál zsemlemorzsa
- + 15 dkg cukor a fehérjéhez
Elkészítés:
- A tejet meglangyosítom 1 dkg cukorral és elmorzsolom benne az élesztőt. Meleg helyen felfuttatom.
- A lisztet összekeverem a cukrokkal és elmorzsolom a puha zsírral.
- A tojásokat szétválasztom a sárgákat a liszthez adom, a fehérjét külön edénybe teszem, ezt a töltelékhez fogom felhasználni.
- Az élesztőt ráöntöm a tojássárgájára és összeállítom a tésztát. Lemérem a súlyát és 3 felé osztom. Nekem 30 dkg adagok jöttek ki.
- Gombócokká formázom és épp csak addig kelesztem, míg elkészítem a tölteléket.
Gesztenyés
Hozzávalók:
- 25 dkg ízesített gesztenyepüré
Elkészítés:
- A gesztenyepürét felengedem és burgonyanyomón átpasszírozom.
Diós
Hozzávalók:
- 10 dkg dió
- 5 dkg cukor
Elkészítés:
- A diót a cukorral finomra ledarálom.
Túrós
Hozzávalók:
- 20 dkg túró
- 5 dkg cukor
- 1 citrom héja és 2 evőkanál leve
- 3 evőkanál búzadara
Összeállítás
- A tojásfehérjéket félig felverem, több részletben hozzáadom a cukrot és kemény, fényes habbá verem. Elosztom három felé és a töltelékekhez keverem.
- A meggyet is elharmadolom. Egy tészta gombócot négyszögletűre kinyújtok, sütőpapírra teszem, megszórom egy kanál zsemlemorzsával és a két hosszanti oldalán elosztom az első adag meggyet.
- Kettőt, hármat tekerek rajta úgy, hogy a közepén kb 5 cm csík maradjon a tölteléknek. Betöltöm az egyik töltelékkel és lekenem a széleit a tojással.
- Megismétlem a lépést a másik két tésztagombóccal is.
- 180°C-os sütőben kb 20 perc alatt szép világosbarnára megsütöm.
- Megvárom míg kicsit lehűl, utána szeletelem fel.
További képek


