Kumquat zselé torta

Elkészítés: közepes | 25x25 cm forma

Piskóta alap


Hozzávalók / 25x25 cm forma:

  • 4 tojás
  • 25 dkg cukor
  • 30 dkg liszt
  • 1 csomag sötőpor
  • 0,75 ml étolaj
  • 2,5 dl tej

Elkészítés:

  • A sütőt előmelegítem 160°C-ra, és egy 25x25 cm-es kivehető aljú kocka tortaforma aljára sütőpapírt teszek. A tojásokat szétválasztom, a fehérjéket pici sóval felverem, utána a cukor háromnegyedét több részletben hozzáadom. Kemény, fényes habbá verem, mint a habcsókot.
  • A sárgájákat a maradék cukorral kikeverem, hozzáadom az olajat és a tejet. Beleszitálom a lisztet a sütőporral együtt és csomómentesre elkeverem. A fehérjébe öntöm a masszát és óvatosan elkeverem. Az előkészített formába öntöm és 160°C-on kb 50-60 percig sütöm, a sütés felénél alufóliával letakarom. Tűpróbával ellenőrzöm. Ha teljesen kihűlt, 3 részre vágom.

Likőrős kumquat


Hozzávalók:

  • 25 dkg kumquat
  • 500 ml víz
  • 25 dkg cukor
  • 4 evőkanál kumquat likőr vagy triple sec

Elkészítés:

  • A kumquatot pici karikákra vágom és kimagozom. A vízet és a cukrot lábosba teszem, összemelegítem, és hagyom 15 percig összeforrni. Beleteszem a kumquatokat és további 10 percig forralom takarék lángon. Lezárom, hozzáöntöm a likőrt és hagyom állni a kumquat darabokat legalább 5-6 órán át.

Krém


Hozzávalók:

  • Kb 20-25 szem aszalt kumquat
  • 50 dkg mascarpone
  • 40 dkg görög joghurt
  • 200 ml tejszín
  • 10 dkg porcukor
  • 2 mandarin átszűrt leve
  • 2 evőkanál citromlé
  • 4 evőkanál likőrös szirup
  • 20 g őrölt zselatin

Elkészítés:

  • A zselatint kis lábosba szórom és 8 evőkanál hideg vizet adok hozzá. Elkeverem és hagyom megduzzadni. A tejszínt ízesítés nélkül felverem, közben az aszalt kumquatokat pici darabokra felszeletelem.
  • A mascarponét a joghurttal, porcukorral, mandarin- és citromlével, likőrös sziruppal jól elkeverem és hozzáadom a tejszínt. A zselatint felmelegítem, de csak annyira, hogy teljesen feloldódjon, adok hozzá egy kis krémet, amivel elkeverem, utána az egészet a mascarponés krémhez adom. Habzsákokba töltöm a krémet és elkezdem öszeállítani a tortát.

Zselé réteg


Hozzávalók:

  • 200 ml almalé
  • 300 ml citromos víz
  • 2 evőkanál cukor
  • 15 g őrölt zselatinpor

Elkészítés:

  • A zselatint kis tálba szórom, kb 1 dl almalevet adok hozzá, elkeverem és hagyom megduzzadni.
  • A többi almalevet, vizet és cukrot felmelegítem. Leveszem a tűzről és hozzáadom a zselatint. Alaposan elkeverem, átszűröm egy kancsóba és hagyom szoba hőmérsékletűre kihűlni.

Összeállítás


  • A formát alulról folpackkal bevonom. Belülről wax fóliát teszek és ráteszem az első piskótalapot. Megkenem kis likőrős sziruppal, bevonom egy adag krémmel, amit megszórok a felaprított aszalt kumquat felével. Erre megy a második lap, amit megint megkenek likőrős sziruppal és megy rá egy adag krém és a többi aszalt gyümölcs.
  • Ráteszem a harmadik lapot, amit bevonok a maradék krémmel úgy, hogy a szélein is teljesen kikenem, hogy majd a zselé ne tudjon lefolyni. Hűtőbe teszem minimum 3-4 órára. Ha szépen kidermedt, sorban rápakolom a likőrös kumquat karikákat és nagyon óvatosan ráöntöm a zselét. Hűtőbe teszem újabb 3-4 órára, utána szeletelem.

További képek