Kávés szelet

Elkészítés: közepes | 22x30 cm

Alap


Hozzávalók / 22x30 cm:

  • 30 dkg liszt
  • 4 tojás
  • 25 dkg cukor
  • 2,5 dl tej
  • 0,75 dl étolaj
  • 1 csomag sütőpor

Elkészítés:

  • A sütőt előmelegítem 160°C-ra, sütőpapírral kibélelek 22x30 cm tepsit. A tojásokat szétválasztom. A fehérjét pici sóval háromnegyedig felverem, utána 2 részletben hozzáadom a cukor felét. Fényes fehér habot verek belőle, mintha habcsókot készítenék.
  • A cukor másik felét a tojások sárgájával és a tejjel elkezdem kikeverni, közben hozzáadom az olajat. A lisztbe belekeverem a kakaóport, sütőport, és a sárgájás masszába szitálom. Alaposan elkeverem és a fehérjehabbal lazítom, amit óvatosan 3 részletben adok hozzá.
  • A massza felét a formába töltöm és azonnal a sütőbe teszem. 160°C-on alsó felső sütéssel, középen kb 15-20 percig sütöm, tűpróbával ellenőrözöm átsült-e. Sütőpapírostól kiveszem és kihűtöm. A tepsibe újra sütőpapírt teszek és megsütöm a maradék masszát.
  • Ha kihűlt mindkét lap, akkor óvatosan kettévágom őket, hogy 4 lapom legyen.

Krém


Hozzávalók:

  • 3 tojássárgája
  • 8 dl tej
  • 5 dkg liszt
  • 15 dkg cukor
  • 5 dkg étkezési keményítő
  • 2 adag neszkávé
  • 5 dkg darált dió
  • 3 evőkanál rumaroma
  • 30 dkg puha vaj

Elkészítés:

  • A tojássárgájákat elkeverem a cukorral, liszttel, kávéval, keményítővel és a tejjel. Felteszem főni és addig kevergetem, míg sűrű krém lesz belőle. Kiöntöm egy tálba, folpackkal lefedem és teljesen kihűtöm. A puha vajat kihabosítom és a krémet több részletben belekeverem.
  • Három felé osztom a krémet, az elsőbe belekeverem a diót és 1 evőkanál rumaromát. A másodikba csak a maradék rumot, a harmadikat pedig csak kávésnak hagyom.
  • Az első lapot tálcára teszem, és megkenem a sima kávés krémmel. Rárakom a következő lapot ezt a diós krémmel kenem meg. Ráteszem a harmadikat erre a kávés-rumos krém jön. Ráteszem a tetőlapot, egy egész picit lenyomom és állítható négyszögletes formát rakok köré. Hűtőbe teszem minimum 4-5 órára.

Máz


Hozzávalók:

  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg cukor
  • 5 dkg kakaópor
  • 1 dl tej
  • 2 evőkanál presso kávé

Elkészítés:

  • Kicsi lábosban összemelegítem a hozzávalókat, és mikor már nagyon forró de még nem forr, lezárom és kicsit hűtöm. Ha már csak picit meleg a sütemény tetejére öntöm és egyenletesen elkenem.

Tippek


  • A krém ízesítése során nyugodtan elhagyhatjuk a diót és a rumot is. Így egy erőteljes kávés ízű süteményt kapunk.

További képek