Kalács egyszerűen vörösáfonyával
Elkészítés: könnyű | 38x17 cm forma
Elkészítés: könnyű | 38x17 cm forma
Hozzávalók / 38x17 cm forma:
- 50 dkg liszt
- 2 tojássárgája + 1 egész tojás
- 10 dkg olvasztott vaj
- 6 dkg porcukor
- 3 dl tej
- 2,5 dkg élesztő
- 1 teáskanál kristálycukor
- 10 dkg aszalt vörösáfonya
- 1 citrom reszelt héja
Elkészítés:
- A tejet meglangyosítom. Kiveszek 1dl-t belőle, amibe beleteszem a kristálycukrot és belemorzsolom az élesztőt. Felfuttatom.
- A tojásokat villával felverem és kiveszek egy picit belőle a kenéshez. A lisztet a porcukorral összekeverem, azután ha felfutott az élesztő akkor a tojásokkal együtt összekeverem. Ha kezd összeállni, több részletben hozzáadom az olvasztott vajat és addig dagasztom, ameddig teljesen sima lesz.
- Hozzáadom a vörösáfonyát és azzal is jól átdagasztom. Utána letakarom és fél órát kelesztem. A formát vajjal kikenem, és ha megvolt a pihenés, akkor lazán átgyúrom a forma méretére, beleteszem és újabb fél órát kelesztem.
- Lekenem a félretett tojással és 170°C-ra előmelegített sütöben szép pirosra megsütöm. Tűpróbával ellenörzöm átsült-e. Kiborítom a formából és rácson kihűtöm, utána szeletelem.