Kalács egyszerűen vörösáfonyával

Elkészítés: könnyű | 38x17 cm forma

Hozzávalók / 38x17 cm forma:

  • 50 dkg liszt
  • 2 tojássárgája + 1 egész tojás
  • 10 dkg olvasztott vaj
  • 6 dkg porcukor
  • 3 dl tej
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 teáskanál kristálycukor
  • 10 dkg aszalt vörösáfonya
  • 1 citrom reszelt héja

Elkészítés:

  • A tejet meglangyosítom. Kiveszek 1dl-t belőle, amibe beleteszem a kristálycukrot és belemorzsolom az élesztőt. Felfuttatom.
  • A tojásokat villával felverem és kiveszek egy picit belőle a kenéshez. A lisztet a porcukorral összekeverem, azután ha felfutott az élesztő akkor a tojásokkal együtt összekeverem. Ha kezd összeállni, több részletben hozzáadom az olvasztott vajat és addig dagasztom, ameddig teljesen sima lesz.
  • Hozzáadom a vörösáfonyát és azzal is jól átdagasztom. Utána letakarom és fél órát kelesztem. A formát vajjal kikenem, és ha megvolt a pihenés, akkor lazán átgyúrom a forma méretére, beleteszem és újabb fél órát kelesztem.
  • Lekenem a félretett tojással és 170°C-ra előmelegített sütöben szép pirosra megsütöm. Tűpróbával ellenörzöm átsült-e. Kiborítom a formából és rácson kihűtöm, utána szeletelem.

További képek