Hagyományos Zserbó

Elkészítés: közepes | 22x30 cm tepsi

Tészta


Hozzávalók / 22x30 cm tepsi:

  • 50-55 dkg sima liszt
  • 4 dkg cukor
  • 30 dkg margarin
  • 3 tojássárgája + 1 egész tojás kenésnek
  • 1 citrom héja
  • 1,5-2 dl tej
  • 1 csomag sütőpor

Elkészítés:

  • A lisztet összekeverem a cukorral, citrom héjával, sütőporral és elmorzsolom benne a margarint.
  • Hozzáadom a tojássárgájákat és annyi tejet, amennyivel könnyedén össze tudom gyúrni. Lemérem a súlyát és 4 felé osztom a tésztát.

Töltelék


Hozzávalók:

  • kb fél üveg sárgabaracklekvár
  • 40 dkg darált dió
  • 30 dkg porcukor

Elkészítés:

  • A diót a cukorral összekeverem.

Összeállítás


  • Egy 22x30 cm tepsi aljára sütőpapírt teszek. Az első tésztagombócot kinyújtom a tepsi méretére és beleillesztem.
  • Megszurkálom villával és megkenem a lekvár harmadával kb 4-5 kanálnyival. Erre rászórom a cukros dió harmadát és egyenletesen elosztom rajta.
  • Erre ráteszem a kinyújtott második lapot és megismétlem a lekvározást és a cukros diózást még 2x.
  • Ráteszem a fedőlapot, megszurkálom villával és lekenem egy tojással. 170°C-ra előmelegített sütőben kb 35-40 percig sütöm, míg kicsit el kezd barnulni a teteje. Hagyom hűlni.

Máz


Hozzávalók:

  • 20 dkg étcsokoládé
  • 2 evőkanál étolaj

Elkészítés:

  • A csokoládét az olajjal megolvasztom és simára keverem. A már nem forró sütemény tetején egyenletesen elosztom.