Grízes mézes

Elkészítés: nehéz | 1 tepsi (22x30cm)

Mézes lapok


Hozzávalók / 1 tepsi (22x30cm):

  • 55dkg liszt
  • 4 evőkanál langyos méz
  • 2 tojás
  • 5 dkg kakaópor
  • 4 evőkanál tej
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 16 dkg porcukor
  • 6 dkg lágy vaj

Elkészítés:

  • Tojásokat kikeverem a mézzel/porcukorral/tejjel és a vajjal.
  • Hozzáadom az átszitált lisztet/kakaóport/szódabikarbónát.
  • Összeállítom a tésztát és lemérem a súlyát. 4 egyenlő részre osztom, nekem kb 27dkg-os adagok jöttek ki.
  • A tészta nagyon lágy, ezért rögtön a sütőpapíron nyújtom ki és erősen lisztezem a tésztát és a nyújtófát is. Vékonyra nyújtom a tepsi méretére.
  • 22x30 cm tepsiben sorban megsütöm a lapokat 180°C-on kb 15perc.

Grízes krém


Hozzávalók:

  • 1l tej
  • 10 evőkanál búzadara
  • 45 dkg vaj
  • 25 dkg porcukor
  • 1 evőkanál rum
  • 8 evőkanál baracklekvár
  • 1 csomag étcsokoládés bevonó

Elkészítés:

  • Sűrű tejbegrízt főzök és kihűtöm.
  • A vajat összekeverem a rummal és porcukorral.
  • Ha kihűlt a gríz kis adagokban hozzákeverem a vajas krémbe és alaposan elkeverem.

Összeállítás


  • A mézes lapokat ugyanakkora méretűekre vágom.Négyszögletű tortagyűrűbe rakom az első lapot és megkenem a lekvár felével és a krém harmadával.
  • Négyszögletű tortagyűrűbe rakom az első lapot és megkenem a lekvár felével és a krém harmadával.
  • Következő lappal ugyanígy járok el. Rárakom a harmadikat de arra csak a maradék krém megy és ráteszem a negyedik lapot
  • Hűtőbe teszem 1,5-2 napra és a sütőtepsit nehezéknek a tetejére teszem.
  • Étcsokoládés tortabevonót a tetejére öntöm és amikor megkeményedett szeletekre vágom.

További képek