Görög citromszirupos sütemény

Elkészítés: könnyű | 24x24 cm tepsi

Sütemény


Hozzávalók / 24x24 cm tepsi:

  • 3 tojás
  • 30 dkg görögjoghurt
  • 1 egész citrom héja és leve
  • 3 dkg őrölt mandula
  • 17 dkg rétesliszt
  • 10 dkg búzadara
  • 17 dkg cukor + csipet só
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 teáskanál sütőpor

Elkészítés:

  • Összekeverem a joghurtot a tojásokkal és a citrom levével és héjával.
  • A liszthez hozzáadom a cukrokat/csipet sót/sütőport/réteslisztet/búzadarát és a mandulát, összekeverem.
  • A joghurtos masszát a liszteshez keverem és 24x24 cm sütőpapírral bélelt tepsibe öntöm.
  • 160°C-on 40 percig sütöm. Tűpróbával ellenőrzöm. Ha megfelelő akkor kiveszem a sütőből és saslikkal lyukakat szúrok bele.

Citromos szirup


Hozzávalók:

  • 3 citrom
  • 300 ml víz
  • 15 dkg cukor

Elkészítés:

  • A cukrot a vízzel összekeverem, és hozzáadom 2 citrom héját és 3 leszűrt levét. A harmadik citrom héját díszítésre elteszem.
  • Felforalom és hagyom kihűlni.

Összeállítás


  • A megsült süteményt sok helyen megszurkálom a saslikkal és a szirup háromnegyed részét ráöntöm.
  • Fél óra múlva megöntözöm a maradék sziruppal, letakarom és hagyom kihűlni.
  • Ha teljesen kihűlt, akkor felszeletelem és megszóróm a maradék citromhéjjal.