Glutén-, laktóz- és cukormentes mandulakrémes almás pitetorta

Elkészítés: könnyű | 28 cm piteforma 8-10 szelet

Pite tészta


Hozzávalók / 28 cm piteforma 8-10 szelet:

  • 22 dkg gluténmentes sütemény liszt
  • 10 dkg xilit
  • 1 tojás
  • 10 dkg hideg laktózmentes vaj
  • 1 evőkanál hideg víz
  • 1 citrom héja
  • 1 teáskanál sütőpor

Elkészítés:

  • A lisztbe beleteszem a xilitet, sütőport, citrom héját és a hideg vajat. Gyorsan elmorzsolom.
  • Hozzáadom a tojást és a hideg vizet. Összeállítom a tésztát, folpackba csomagolom és hűtőbe teszem minimum fél órára, de egész éjjel is a hűtőben maradhat.
  • A piteformát kivajazom, lisztezem, beleillesztem a tésztát. Kis peremet is készítek neki, hogy jobban felfogja a tölteléket. Felhasználásig hűtőbe teszem.

Mandula krém (frangipane krém)


Hozzávalók:

  • 12 dkg őrölt mandula
  • 10 dkg xilit
  • 1 evőkanál mandula aroma
  • 2 tojás
  • 10 dkg puha laktózmentes vaj

Elkészítés:

  • A xilitet elkeverem az őrölt mandulával és az aromával.
  • Hozzáadom a puha vajat, a tojásokat és alaposan kikeverem.
  • Az előkészített tésztára kenem.

Díszítés


Hozzávalók:

  • 4-5 közepes alma
  • 2 teáskanál fahéj

Elkészítés:

  • Az almát meghámozom, magházát kivájom és fél mm-es darabokra szeletelem.
  • Tetszés szerint körbe rakom a pite tetejét az almákkal és megszórom a fahéjjal.
  • A pitét 170°C-ra előmelegített sütőben 1 órát sütöm. 30 perc után alufóliával letakarom, ezt a sütés utolsó negyed órájában leveszem. Tűpróbával ellenőrzöm.

Tippek


  • Ezt a krémet kombinálhatjuk más gyümölccsel is pl. körtével.

További képek