
Gesztenyés krémes
Elkészítés: nehéz | 16 db
Elkészítés: nehéz | 16 db
Alap
Hozzávalók / 16 db:
- 2 db feltekert leveles tészta
Elkészítés:
- A sütőt előmelegítem 200°C-ra. A leveles tésztát kitekerem, kicsit nyújtok rajta és a legnagyobb tepsibe helyezem.
- Villával megszurkálom, ráteszek egy pár centivel kisebb tepsit, hogy ne tudjon felpúposodni és kb 12-15 perc alatt megsütöm.
- Ha a tésztalapok teljesen kihűltek, a tartó formám méretére vágom mindkettőt, ez nálam egy 34x26 cm forma. Beleteszem az egyik lapot és elkészítem a krémet.
Sárga krém
Hozzávalók:
- 1 liter tej (2,8%)
- 30 dkg cukor
- 3 csomag főzős vaníliás pudingpor 12 dkg
- 1 vaníliarúd
- 6 tojás
Elkészítés:
- 8 dl tejet 15 dkg cukorral, a vanília rúddal és kikapart belsejével együtt megmelegítem, leveszem a tűzről és hagyom állni 15 percet.
- A pudingporokat elkeverem a maradék tejjel, hozzáadom a tojássárgájákat és alaposan elkeverem.
- A tejből kiszedem a vanília rudakat és újra felmelegítem, mikor már majdnem forr, beleöntöm a tojásos elegyet és innentől megállás nélkül keverem, míg sűrű krémet nem kapok.
- Közben a tojásfehérjéket pici sóval félig felverem, hozzáadom a maradék cukrot és fényes, kemény habbá verem.
- Ha megfelelően sűrű már a sárga krém, leveszem a tűzről és még forrón hozzákeverem a fehérjehabot. Alaposan elkeverem. A krémet még melegen az előkészített tésztára öntöm, szobahőmérsékleten kihűtöm és berakom a hűtőbe.
Gesztenyés krém
Hozzávalók:
- 25 dkg ízesített gesztenyepüré
- 400 ml tejszín
- 400 ml tej
- 10 dkg porcukor
- 1,5 csomag zselatin fix
- 1 csomag tejszín ízű főzös pudingpor
Elkészítés:
- A pudingport 1 deci tejben jól elkeverem. A többi tejet a cukor felével felforrósítom, beleöntöm a pudingot és besűrítem. Kiöntöm egy tálba, folpackkal lefedem és kihűtöm.
- A tejszínt felverem a cukor másik felével és a zselatin fixekkel. A felengedett gesztenyemasszát (ha szükséges áttöröm) és a tejszínhez keverem a mixerrel.
- A gesztenyés krémhez több részletben hozzáadom a kihűlt pudingot és simára keverem. Óvatosan a sárga krém tetején elsimítom és visszateszem a hűtőbe minimum 3-4 órára, de legjobb egész éjszakára.
- A másik megsütött leveles lapot kockákra vágom és a sütemény tetejére rakosgatom. Behűtöm minimum 5 órára, de legjobb egész éjszakára.
További képek






