Gesztenyés krémes

Elkészítés: nehéz | 16 db

Alap


Hozzávalók / 16 db:

  • 2 db feltekert leveles tészta

Elkészítés:

  • A sütőt előmelegítem 200°C-ra. A leveles tésztát kitekerem, kicsit nyújtok rajta és a legnagyobb tepsibe helyezem.
  • Villával megszurkálom, ráteszek egy pár centivel kisebb tepsit, hogy ne tudjon felpúposodni és kb 12-15 perc alatt megsütöm.
  • Ha a tésztalapok teljesen kihűltek, a tartó formám méretére vágom mindkettőt, ez nálam egy 34x26 cm forma. Beleteszem az egyik lapot és elkészítem a krémet.

Sárga krém


Hozzávalók:

  • 1 liter tej (2,8%)
  • 30 dkg cukor
  • 3 csomag főzős vaníliás pudingpor 12 dkg
  • 1 vaníliarúd
  • 6 tojás

Elkészítés:

  • 8 dl tejet 15 dkg cukorral, a vanília rúddal és kikapart belsejével együtt megmelegítem, leveszem a tűzről és hagyom állni 15 percet.
  • A pudingporokat elkeverem a maradék tejjel, hozzáadom a tojássárgájákat és alaposan elkeverem.
  • A tejből kiszedem a vanília rudakat és újra felmelegítem, mikor már majdnem forr, beleöntöm a tojásos elegyet és innentől megállás nélkül keverem, míg sűrű krémet nem kapok.
  • Közben a tojásfehérjéket pici sóval félig felverem, hozzáadom a maradék cukrot és fényes, kemény habbá verem.
  • Ha megfelelően sűrű már a sárga krém, leveszem a tűzről és még forrón hozzákeverem a fehérjehabot. Alaposan elkeverem. A krémet még melegen az előkészített tésztára öntöm, szobahőmérsékleten kihűtöm és berakom a hűtőbe.

Gesztenyés krém


Hozzávalók:

  • 25 dkg ízesített gesztenyepüré
  • 400 ml tejszín
  • 400 ml tej
  • 10 dkg porcukor
  • 1,5 csomag zselatin fix
  • 1 csomag tejszín ízű főzös pudingpor

Elkészítés:

  • A pudingport 1 deci tejben jól elkeverem. A többi tejet a cukor felével felforrósítom, beleöntöm a pudingot és besűrítem. Kiöntöm egy tálba, folpackkal lefedem és kihűtöm.
  • A tejszínt felverem a cukor másik felével és a zselatin fixekkel. A felengedett gesztenyemasszát (ha szükséges áttöröm) és a tejszínhez keverem a mixerrel.
  • A gesztenyés krémhez több részletben hozzáadom a kihűlt pudingot és simára keverem. Óvatosan a sárga krém tetején elsimítom és visszateszem a hűtőbe minimum 3-4 órára, de legjobb egész éjszakára.
  • A másik megsütött leveles lapot kockákra vágom és a sütemény tetejére rakosgatom. Behűtöm minimum 5 órára, de legjobb egész éjszakára.

További képek