Gesztenyekrém torta

Elkészítés: könnyű | 22 cm torta

Kakaós piskóta


Hozzávalók / 22 cm torta:

  • 4 tojás
  • 25 dkg cukor
  • 30 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 0,75 dl étolaj
  • 2,5 dl tej
  • 2 dkg holland kakaópor

Elkészítés:

  • A tojásokat szétválasztom, a fehérjéket pici sóval háromnegyedig felverem, majd apránként hozzáadom a cukor felét és kemény, fényes masszává verem.
  • A sárgáját a maradék cukorral fehéredésig keverem, majd sorban hozzákeverem az olajat, tejet, végül beleszitálom a kakaóport, sütőport és a lisztet.
  • Belekeverem a fehérjét is óvatosan és egy 22 cm-es sütőpapírral bélelt formában, 160°C-ra előmelegített sütőben (alsó felső sütéssel középen) kb 50-60 percig sütöm. A sütőajtót az első 40 perc után nyitom csak ki, amikor először tűpróbával ellenőrzöm és ha még ragad a pálcára, akkor letakarom a tortát alufóliával és úgy sütöm tovább.
  • Ha készen van kiveszem a sütőből és a formában teljesen kihűtöm. Körbevágom a formában és 3 részre vágom.

Gesztenyekrém


Hozzávalók:

  • 40 dkg ízesített gesztenyepüré
  • 400 ml tejszín
  • 3 evőkanál porcukor
  • 3 evőkanál rum
  • 12 g őrölt zselatin

Elkészítés:

  • A zselatint egy kis lábosba szórom és 5 evőkanál vizzel elkeverem. Hagyom megduzzadni, míg készítem a krémet.
  • A tejszínt 3 evőkanál porcukorral keményre felverem. A gesztenyepürét összenyomkodom és 3 nagy evőkanál rummal ízesítem. A felvert tejszínt fokozatosan hozzáadom a püréhez, és teljesen simára keverem.
  • Ha már egészen sima, akkor a zselatin felteszem a tűzre, de csak addig melegítem, míg teljesen felolvad, forralni nem szabad. Hozzáadok 4-5 evőkanál krémet, amivel simára keverem utána az egészet a gesztenyés masszához öntöm. Mixerrel átdolgozom és kész is a krém.

Rumos szirup


Hozzávalók:

  • Fél csésze cukor
  • Fél csésze víz
  • 3 evőkanál rum

Elkészítés:

  • A cukrot a vízzel összeforralom, lezárom és hozzáadom a rumot.

Összeállítás


  • Az első lap köré állítható karimát teszek és meglocsolom egy kis rumos sziruppal. Rákenem a krém felét és ráteszem a második lapot. Ezt is meglocsolom egy kis rumos sziruppal, majd ráhelyezem a többi krémet. Befedem a harmadik lappal és beteszem a hűtőbe kb 3-4 órára.

Díszítés


Hozzávalók:

  • 200 ml tejszín
  • 2 evőkanál porcukor
  • 2 csomag kb 20 dkg főtt gesztenye
  • 30 dkg ízesített gesztenyemassza
  • 10 dkg puha teavaj

Elkészítés:

  • A rumos sziruppal leöntöm a főtt gesztenyét, és míg nem kezdem el a díszítést benne is hagyom. A tejszínt felverem a porcukorral, a gesztenyemasszát pedig simára keverem a vajjal és 3 evőkanál rumos sziruppal.
  • A tortát kiveszem a hűtőből, leveszem a karimát és bevonom a tejszínnel. A gesztenyemasszát habzsákba töltöm és rányomom a tetejére. A rumos gesztenyéket a tetejére és az aljára rakosgatom. Jól behűtve tálalom.

További képek