Galaktoboureko

Elkészítés: könnyű | 6 nagy szelet

Szirup


Hozzávalók / 6 nagy szelet:

  • 550 ml víz
  • 48 dkg cukor
  • 1 citrom

Elkészítés:

  • A cukrot és a vizet összemelegítem a citrom héjával. Mikor forrni kezd hozzáadom a citrom leszűrt levét is, és 5 percig hagyom bugyogni. Kihűtöm.

Hozzávalók


Hozzávalók:

  • 1 csomag réteslap (12lap)
  • 25 dkg cukor
  • 25 dkg búzadara
  • 1 liter tej
  • 2 tojás
  • 17 dkg vaj

Elkészítés:

  • A réteslapokat kicsomagolom és nedves konyharuhával leterítem.
  • A tejet a cukorral és a búzadarával felmelegítem, hozzáadok 5dkg vajat és sűrű grízt főzök belőle. Ha elég sűrű, lehúzom a tűzről és kevergetve hűtöm kb 5 percig. A tojásokat villával felverem és vékony sugárban, több részletben, állandó keverés mellett a grízbe keverem.
  • A maradék vajat megolvasztom. Egy 22x30 cm tepsit vagy tűzálló tálat kikenek a vajjal és belefektetek egymás után 7 réteslapot, mindegyiket megkenem vékonyan az olvasztott vajjal. A széleket mindig behajtom és azokat is lekenem a vajjal.
  • Ráöntöm a krémet és befedem a maradék réteslapokkal, amiket ugyancsak egyesével megkenek vajjal. Egy éles késsel óvatosan 6 nagyobb kockára bevágom.
  • Egy nagy csipetnyi cukrot szórok a tetejére és 180°C-os sütőben, alsó felső sütéssel, kb 35-40 perc alatt megsütöm. Ha kész, még forrón megöntözöm a kihűlt sziruppal és hagyom állni 1-2 órát, utána szeletelem.

További képek