Francia Krémes

Elkészítés: nehéz | 16 db

Alap


Hozzávalók / 16 db :

  • 2x25 dkg fagyasztott leveles tészta

Elkészítés:

  • A fagyasztott tésztákat hagyom felengedni, utána kinyújtom a legnagyobb tepsim méretére.
  • Sütőpapírra teszem, megszurkálom villával és ráteszek egy egész kicsit kisebb tepsit, hogy ne tudjon felpúposodni. 200°C-on kb 15 perc alatt szép világosbarnára megsütöm. Megismétlem a másik tésztával is.
  • Ha a tésztalapok teljesen kihűltek, a tartó formám méretére vágom mindkettőt, ez nálam egy 34x26 cm forma. Beleteszem az egyik lapot és elkészítem a krémet.

Sárgakrém


Hozzávalók:

  • 1 liter 2,8% tej
  • 6 tojás
  • 3 csomag főzős vaníliás pudingpor 12 dkg
  • 30 dkg cukor
  • 2 vanília rúd
  • 4 dl tejszín
  • 4 dkg cukor
  • 1 csomag zselatin fix

Elkészítés:

  • 8 dl tejet 15 dkg cukorral, a vanília rúddal és kikapart belsejével együtt megmelegítem, leveszem a tűzről és hagyom állni 15 percet.
  • Közben a pudingporokat elkeverem a maradék tejjel, hozzáadom a tojássárgájákat és alaposan elkeverem.
  • A tejből kiszedem a vanília rudakat és újra felmelegítem, mikor már majdnem forr, beleöntöm a tojásos elegyet és innentől megállás nélkül keverem, míg sűrű krémet nem kapok.
  • Közben a tojásfehérjéket pici sóval félig felverem, hozzáadom a maradék cukrot és fényes, kemény habbá verem.
  • Ha megfelelően sűrű már a sárgakrém, leveszem a tűzről és még forrón hozzákeverem a fehérjehabot. Alaposan elkeverem.
  • A krémet még melegen az előkészített tésztára öntöm, szobahőmérsékleten kihűtöm és berakom a hűtőbe.
  • Ha lehűlt elkészítem a tejszínes réteget. Felverem a tejszínt 4 dkg cukorral és 1 csomag zselatin fixel. A tejszínt a sárgakrémen egyenletesen elosztom és visszateszem a hűtőbe.

Karamelles réteg


Hozzávalók:

  • 20 dkg cukor + 6 ml víz
  • 2,5 dl tej
  • 5 ml presso kávé
  • 1,5 dkg liszt
  • 7 dkg vaj

Elkészítés:

  • A cukrot a vízzel kevergetés nélkül borostyánszínűre karamellizálom. A tejet megmelegítem és összekeverem a kávéval, liszttel.
  • Óvatosan hozzáadom a karamellhez és folyamatos kevergetés mellett megvárom míg jól besűrűsödik, ez kb 8 perc.
  • Hozzáadom a vajat, megvárom míg feloldódik teljesen és az előkészített másik tésztalapon egyenletesen elosztom. Vigyázzunk, mert a karamell nagyon forró, de ugyanakkor gyorsan kell dolgozni vele, mert hamar megköt.
  • Ha már nem tűzforró de még meleg, gyorsan megvágom a kockákat.
  • Várok egy kicsit, hogy hűljön és a süteményre pakolom a tetőket. Szorosan egymás mellé.
  • Hűtőbe teszem minimum 3 órára, de egész éjszaka is pihenhet ott. Tálalás előtt forró vízbe mártott késsel felszeletelem.