
Fordított narancstorta
Elkészítés: könnyű | 26 cm kerámiaforma
Elkészítés: könnyű | 26 cm kerámiaforma
Narancs tető
Hozzávalók / 26 cm kerámiaforma:
- 3 bio narancs
- 15 dkg cukor
- 150 ml víz
Elkészítés:
- A narancsokat alaposan megmosom, megsúrolom. A vizet és a cukrot egy nagyobb lábosban összeforralom.
- A narancsokat kb 1cm vastagságúra szeletelem és beleteszem a szirupba. 15 percig takarékon lefedve hagyom párolódni. Egy nagy tálba kiszedem a szeleteket, leöntöm a sziruppal, alufóliával lefedem és így hagyom 3-4 órán át.
Piskóta
Hozzávalók:
- 5 tojás
- 10 dkg kristálycukor + 5 dkg vaníliáscukor
- 8 dkg rétesliszt + 8 dkg sima liszt
- 8 dkg darált mandula
- 1 teáskanál sütőpor
- 50 ml étolaj
- 1 narancs leve kb 50 ml
Elkészítés:
- A tojásokat szétválasztom. A fehérjét pici sóval háromnegyedig felverem, utána több részletben hozzáadagolom a cukrok felét és kemény, fényes masszává verem.
- A sárgákat a maradék cukorral fehéredésig keverem, hozzáadom az olajat és a narancslevet. Beleszitálom a liszteket a sütőporral együtt és az egészet fellazítom a fehérjével.
- Rászórom a mandulát és óvatosan elkeverem. Egy nagy 26 cm-es kerámiaforma aljára sütőpapír kört teszek. Erre körben ráteszem a narancskarikákat. A narancskarikákra 4 evőkanál szirupot öntök. Ráhalmozom a piskótamasszát és 170°C-ra előmelegített sütőben (alsó-felső sütéssel, középen) kb 40-45 perc alatt készre sütöm.
- Az első 20 perc után 10 fokkal leveszem a hőt és letakarom alufóliával a süteményt. Tűpróbával ellenőrzöm. Ha teljesen átsült, lekapcsolom a sütőt és kitámasztom résnyire egy fakanállal, hagyom így kihűlni. Körbevágom a formában és egy peremes torta tálra borítom. Tejszínhabbal tálalom.
Tippek
- Legalább 26 cm-es vagy nagyobb kerámiatálat használjunk a sütéshez. Sütheted még hőálló üvegtálban vagy nem kapcsos tortaformában, a lényeg hogy a szirup ne tudjon kifolyni, és a piskótának is legyen hova kapaszkodnia.
További képek







