Fordított narancstorta

Elkészítés: könnyű | 26 cm kerámiaforma

Narancs tető


Hozzávalók / 26 cm kerámiaforma:

  • 3 bio narancs
  • 15 dkg cukor
  • 150 ml víz

Elkészítés:

  • A narancsokat alaposan megmosom, megsúrolom. A vizet és a cukrot egy nagyobb lábosban összeforralom.
  • A narancsokat kb 1cm vastagságúra szeletelem és beleteszem a szirupba. 15 percig takarékon lefedve hagyom párolódni. Egy nagy tálba kiszedem a szeleteket, leöntöm a sziruppal, alufóliával lefedem és így hagyom 3-4 órán át.

Piskóta


Hozzávalók:

  • 5 tojás
  • 10 dkg kristálycukor + 5 dkg vaníliáscukor
  • 8 dkg rétesliszt + 8 dkg sima liszt
  • 8 dkg darált mandula
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 50 ml étolaj
  • 1 narancs leve kb 50 ml

Elkészítés:

  • A tojásokat szétválasztom. A fehérjét pici sóval háromnegyedig felverem, utána több részletben hozzáadagolom a cukrok felét és kemény, fényes masszává verem.
  • A sárgákat a maradék cukorral fehéredésig keverem, hozzáadom az olajat és a narancslevet. Beleszitálom a liszteket a sütőporral együtt és az egészet fellazítom a fehérjével.
  • Rászórom a mandulát és óvatosan elkeverem. Egy nagy 26 cm-es kerámiaforma aljára sütőpapír kört teszek. Erre körben ráteszem a narancskarikákat. A narancskarikákra 4 evőkanál szirupot öntök. Ráhalmozom a piskótamasszát és 170°C-ra előmelegített sütőben (alsó-felső sütéssel, középen) kb 40-45 perc alatt készre sütöm.
  • Az első 20 perc után 10 fokkal leveszem a hőt és letakarom alufóliával a süteményt. Tűpróbával ellenőrzöm. Ha teljesen átsült, lekapcsolom a sütőt és kitámasztom résnyire egy fakanállal, hagyom így kihűlni. Körbevágom a formában és egy peremes torta tálra borítom. Tejszínhabbal tálalom.

Tippek


  • Legalább 26 cm-es vagy nagyobb kerámiatálat használjunk a sütéshez. Sütheted még hőálló üvegtálban vagy nem kapcsos tortaformában, a lényeg hogy a szirup ne tudjon kifolyni, és a piskótának is legyen hova kapaszkodnia.

További képek