Flódni

Elkészítés: könnyű | 22x30 cm tepsi

Tészta


Hozzávalók / 22x30 cm tepsi:

  • 25 dkg hideg vaj kockázva
  • 50 dkg liszt
  • 3 tojássárgája
  • 1 dl tej
  • 10 dkg kristálycukor
  • fél teáskanál sütőpor

Elkészítés:

  • A lisztet elmorzsolom a cukorral, sütőporral és a hideg vajjal.
  • Hozzáadom a tojássárgáját, a tejet és gyorsan összeállítom a tésztát. Beteszem a hűtőbe míg elkészítem a tölteléket.

Almás rész


Hozzávalók:

  • 1 kg alma
  • 5 dkg cukor
  • 1 evőkanál fahéj

Elkészítés:

  • Az almát megpucolom, lereszelem és megvárom míg levet ereszt. Utána jól kinyomkodom.
  • Hozzáteszem a cukrot a fahéjjal és összekeverem.

Mákos rész


Hozzávalók:

  • 25 dkg darált mák
  • 10 dkg kristálycukor
  • 1 dl forró tej
  • 2 evőkanál rumaroma
  • 5 dkg mazsola vagy narancshéj (opcionális)

Elkészítés:

  • A mákot összekeverem a cukorral, rummal, narancshéjjal és leforrázom a tejjel.

Diós rész


Hozzávalók:

  • 25 dkg darált dió
  • 10 dkg kristálycukor
  • 0,75 dl forró tej
  • 1 evőkanál rumaroma

Elkészítés:

  • A diót összekeverem a cukorral, rummal és leforrázom a tejjel.

Összeállítás


Hozzávalók:

  • 1 tojás
  • fél üveg szilva/baracklekvár

Elkészítés:

  • Egy 22x30 cm tepsibe sütőpapírt helyezek, a tésztát 4 részre osztom.
  • Kinyújtom az első darabot és a tepsibe illesztem, megszurkálom villával és megkenem a lekvárral. Erre teszem a diós tölteléket.
  • Ezt befedem a második lappal, megszurkálom és megkenem lekvárral. Erre a mákos tölteléket teszem.
  • Erre teszem a harmadik lapot, amit megint megszurkálok és erre már csak az almás tölteléket teszem. Elsimítom és befedem a negyedik lappal.
  • A tetőlapot is megszurkálom, a tojást kicsit felverem és megkenem a tetejét. 180°C-on kb 30-35 percig sütöm, míg aranybarna lesz a teteje. A tepsibe kihűtöm, utána szeletelem.

További képek