
Fekete-erdő torta
Elkészítés: nehéz | 22 cm torta
Elkészítés: nehéz | 22 cm torta
Kakaós piskóta
Hozzávalók / 22 cm torta:
- 4 tojás
- 25 dkg kristálycukor
- 30 dkg liszt
- 2 dkg kakaópor
- 0,75 dl étolaj
- 2,5 dl tej
- 1 csomag sütőpor
Elkészítés:
- A sütőt előmelegítem 160°C-ra, és egy 22 cm-es kapcsos tortaforma aljára sütőpapírt teszek. A tojásokat szétválasztom. A fehérjét pici sóval háromnegyedig felverem, utána 2 részletben hozzáadom a cukor felét. Fényes fehér habot verek belőle, mintha habcsókot készítenék.
- A cukor másik felét a tojások sárgájával és a tejjel elkezdem kikeverni, közben hozzáadom az olajat. A lisztet átszitálom a kakaóporral és a sütőporral és a sárgájás masszához adom. Alaposan elkeverem és a fehérjehabbal lazítom, amit óvatosan 3 részletben adok hozzá.
- A masszát a formába töltöm és azonnal a sütőbe teszem. 160°C-on alsó felső sütéssel, középen kb 50-60 percig sütöm, de a sütőajtót az első 40perc után nyitom csak ki, amikor először tűpróbával ellenőrzöm és ha még ragad a pálcára, akkor letakarom a tortát alufóliával és úgy sütöm tovább.
- Ha készen van kiveszem a sütőből, megfordítom és a formában teljesen kihűtöm. Kivágom a formából és 5 lapra szeletelem.
Meggyes sűrítmény
Hozzávalók:
- 1 üveg magozott meggybefőtt
- 5 dkg kristálycukor
- 4 dkg étkezési keményítő
Elkészítés:
- A meggyet leszűröm, levét felfogom és kislábosba öntöm. A meggyet átnézem a magoktól és kicsit közben összenyomkodom.
- Az étkezési keményítőt kb 1 dl meggylével simára keverem és félreteszem. A többi meggylevet a kristálycukorral együtt felteszem melegedni és mikor forrósodik, hozzáadom a meggyet.
- Bő 5 percet hagyom rotyogni miközben egyfolytában kevergetem. Beleöntöm a keményítőt és addig sűrítem, míg dzsem állagú lesz. Kiöntöm egy hőálló tálba és kihűtöm.
Tejszínes rész
Hozzávalók:
- 700 ml tejszín
- 2 csomag zselatin fix
- 25 dkg mascarpone
- 14 dkg porcukor
Elkészítés:
- A tejszínhabot a porcukorral háromnegyedig felverem. Hozzákeverem a mascarponét, azután a fixálókat. Kiveszek 3 evőkanálnyit a krémből és habzsákba töltöm a díszítéshez.
Rumos víz és díszítés
Hozzávalók:
- 1,5 dl meleg víz
- 4 evőkanál rum
- 30 dkg étcsokoládé
- koktélcseresznye
Elkészítés:
- A meleg vizet összekeverem a rummal és ezzel fogom majd megkenegetni a piskótalapokat.
- A csokoládé háromnegyedét egy kanál vajjal mikróban megolvasztom. Hozzáadom a maradék csokit és simára keverem. Kikenem ecsettel egy sütőpapírra és hűtőbe teszem. Ha megdermedt, csíkokat vágok belőle óvatosan a torta oldalára, a maradék csokit pedig apróra darabolom a tetejére.
Összeállítás
- Tálcára teszem az első lapot és alaposan megkenem a rumos vízzel. Erre ráhalmozom a meggyes rész negyedét és mehet rá egy adag tejszínes krém. Pontosan így elkészítem az összes lapot, a maradék habbal körbekenem a tortát.
- A félretett habból rózsákat nyomok a tetejére, ezekre egy-egy koktélcseresznyét állítok. A csokiforgáccsal megszórom, a csokilapokat pedig a torta széléhez illesztem, kicsit rányomkodom. Hűtőbe teszem tálalásig.
Tippek
- Ez a tortát laktózmentes hozzávalókból készítettem el, de ugyanolyan jó teljesen simával is, sem az állagán sem az ízén nem változtat.
- A csokilapok nem viselik túl jól a szállítást, így célszerű egy szalagot lazán köré tekerni, hogy szépen tartson.
További képek








