Fekete-erdő torta

Elkészítés: nehéz | 22 cm torta

Kakaós piskóta


Hozzávalók / 22 cm torta:

  • 4 tojás
  • 25 dkg kristálycukor
  • 30 dkg liszt
  • 2 dkg kakaópor
  • 0,75 dl étolaj
  • 2,5 dl tej
  • 1 csomag sütőpor

Elkészítés:

  • A sütőt előmelegítem 160°C-ra, és egy 22 cm-es kapcsos tortaforma aljára sütőpapírt teszek. A tojásokat szétválasztom. A fehérjét pici sóval háromnegyedig felverem, utána 2 részletben hozzáadom a cukor felét. Fényes fehér habot verek belőle, mintha habcsókot készítenék.
  • A cukor másik felét a tojások sárgájával és a tejjel elkezdem kikeverni, közben hozzáadom az olajat. A lisztet átszitálom a kakaóporral és a sütőporral és a sárgájás masszához adom. Alaposan elkeverem és a fehérjehabbal lazítom, amit óvatosan 3 részletben adok hozzá.
  • A masszát a formába töltöm és azonnal a sütőbe teszem. 160°C-on alsó felső sütéssel, középen kb 50-60 percig sütöm, de a sütőajtót az első 40perc után nyitom csak ki, amikor először tűpróbával ellenőrzöm és ha még ragad a pálcára, akkor letakarom a tortát alufóliával és úgy sütöm tovább.
  • Ha készen van kiveszem a sütőből, megfordítom és a formában teljesen kihűtöm. Kivágom a formából és 5 lapra szeletelem.

Meggyes sűrítmény


Hozzávalók:

  • 1 üveg magozott meggybefőtt
  • 5 dkg kristálycukor
  • 4 dkg étkezési keményítő

Elkészítés:

  • A meggyet leszűröm, levét felfogom és kislábosba öntöm. A meggyet átnézem a magoktól és kicsit közben összenyomkodom.
  • Az étkezési keményítőt kb 1 dl meggylével simára keverem és félreteszem. A többi meggylevet a kristálycukorral együtt felteszem melegedni és mikor forrósodik, hozzáadom a meggyet.
  • Bő 5 percet hagyom rotyogni miközben egyfolytában kevergetem. Beleöntöm a keményítőt és addig sűrítem, míg dzsem állagú lesz. Kiöntöm egy hőálló tálba és kihűtöm.

Tejszínes rész


Hozzávalók:

  • 700 ml tejszín
  • 2 csomag zselatin fix
  • 25 dkg mascarpone
  • 14 dkg porcukor

Elkészítés:

  • A tejszínhabot a porcukorral háromnegyedig felverem. Hozzákeverem a mascarponét, azután a fixálókat. Kiveszek 3 evőkanálnyit a krémből és habzsákba töltöm a díszítéshez.

Rumos víz és díszítés


Hozzávalók:

  • 1,5 dl meleg víz
  • 4 evőkanál rum
  • 30 dkg étcsokoládé
  • koktélcseresznye

Elkészítés:

  • A meleg vizet összekeverem a rummal és ezzel fogom majd megkenegetni a piskótalapokat.
  • A csokoládé háromnegyedét egy kanál vajjal mikróban megolvasztom. Hozzáadom a maradék csokit és simára keverem. Kikenem ecsettel egy sütőpapírra és hűtőbe teszem. Ha megdermedt, csíkokat vágok belőle óvatosan a torta oldalára, a maradék csokit pedig apróra darabolom a tetejére.

Összeállítás


  • Tálcára teszem az első lapot és alaposan megkenem a rumos vízzel. Erre ráhalmozom a meggyes rész negyedét és mehet rá egy adag tejszínes krém. Pontosan így elkészítem az összes lapot, a maradék habbal körbekenem a tortát.
  • A félretett habból rózsákat nyomok a tetejére, ezekre egy-egy koktélcseresznyét állítok. A csokiforgáccsal megszórom, a csokilapokat pedig a torta széléhez illesztem, kicsit rányomkodom. Hűtőbe teszem tálalásig.

Tippek


  • Ez a tortát laktózmentes hozzávalókból készítettem el, de ugyanolyan jó teljesen simával is, sem az állagán sem az ízén nem változtat.
  • A csokilapok nem viselik túl jól a szállítást, így célszerű egy szalagot lazán köré tekerni, hogy szépen tartson.

További képek