Fánk variációk

Elkészítés: közepes | 16 db ekler 14 db képviselőfánk

Égetett tészta


Hozzávalók / 16 db ekler 14 db képviselőfánk:

  • 6 tojás
  • fél teáskanál só és 1 evőkanál cukor
  • 1,5 dl tej + 1,5 dl víz
  • 22 dkg liszt
  • 12 dkg vaj

Elkészítés:

  • A vajat felforralom a tejjel és a sóval/cukorral. Egyben hozzáadom a lisztet és addig keverem a tűzön míg ruganyos labdává válik és szépen összeáll (kb 1 perc).
  • Utána lehúzom a tűzről és kicsit hagyom kihűlni.
  • Egyesével beleteszem a tojásokat és mindegyikkel alaposan elkeverem.
  • Közben a sütőt előmelegítem 220°C-ra és tetszőleges nagyságú halmokat vagy az ecklernek kb 8-10cm hosszú csíkokat nyomok a sütőpapíros tepsibe. Ne legyenek túl közel mert összenőnek.
  • Először 10percig sütőm aztán leveszem 180°C-ra és újabb 10 percig sütöm. Ha elég szép barnának ítélem, lejjebb veszem a hőfokot 150°C-ra, gyorsan kitámasztom egy fakanállal (csak nagyon picit nyitom ki a a sütőajtót) és bent hagyom a fánkokat újabb 5 percre. Ezután lekapcsolom a sütőt és így hagyom további 10 percre.
  • Kiveszem a fánkokat és egy bambuszpálcával megszúrom, hogy a gőz a belsejéből távozhasson, aztán hagyom kihűlni. A képviselő fánkoknak levágom a tetejét, az eckler fánkokat pedig félbevágom, vagy az alján kiszúrom egy csillagcsővel és onnan töltöm meg.

Főzött vaníliakrém


Hozzávalók:

  • 4 tojássárgája
  • 7 dkg cukor
  • 4 dkg étkezési keményítő
  • 1 vaníliarúd
  • 480 ml tej
  • 1,5 dkg vaj

Elkészítés:

  • A vaníliarudat kikaparom és a magokkal együtt a tejbe teszem. Felforralom és kicsit félre teszem.
  • Közben a tojásokat fehéredésig keverem a cukorral, hozzáteszem az étkezési keményítőt és azzal is jól elkeverem.
  • A tejből kiveszem a vaníliarudat és egy kicsit hozzáöntök a tojáshoz, de közben folyamatosan keverem nehogy kicsapódjon. A tojássárgáját a tejbe öntöm és visszateszem a tűzre.
  • Folyamatos keverés mellett besűrítem, ha elérte a kívánt állagot, leveszem a tűzről és egy tálba öntöm. Szoba hőmérsékletűre hűtöm, ezután belekavarom a vajat. Folpackkal lefedem, hogy ne bőrösödjön és felhasználásig hűtőbe teszem.

Puncsos, kakaós és tejszínes krém


Hozzávalók:

  • 750ml tejszín
  • 1 csomag főzés nélküli puncs pudingpor
  • 15 dkg porcukor
  • 300 ml tej
  • 2 kanál cukrozatlan kakaópor
  • 1 csomag zselatin fix

Elkészítés:

  • A krémekhez a tejszínt a porcukorral felverem, a vége felé beleszóróm a fixálót. A krémet 3 részre elosztom.
  • A puncs pudingport a tejben alaposan elkeverem és megvárom míg besűrűsödik. Ekkor az egyik tejszínhabhoz hozzá keverem.
  • A második tejszínhabkrémbe 2 evőkanál kakaóport szitálok és alaposan elkeverem.
  • A harmadik pedig a maradék tejszínkrém lesz.
  • A krémeket habzsákokba töltöm és tetszőleges nyomócsővel a fánkokba juttatom.

Tippek


  • Nyugodtan lehet variálni is a krémeket, lehet többféle is egyben. Például kakaós-tejszínes vagy vaníliakrémes-tejszínes.

További képek