Fagylalttorta

Elkészítés: közepes | 22 cm forma

Piskóta alap


Hozzávalók / 22 cm forma:

  • 8 tojás
  • 8 evőkanál kristálycukor
  • 8 evőkanál liszt

Elkészítés:

  • Két piskótára lesz szükségünk amit 4 lapba fogunk vágni. Ehhez először 4 tojást szétválasztok, a fehérjét pici sóval keményre felverem. A sárgáját 4 evőkanál cukorral jól kikeverem, és a fehérjéhez adom. Rászitálok 4 evőkanál lisztet és csomómentesre elkeverem.
  • Egy 22 cm-es forma aljára sütőpapírt teszek és beleöntöm a masszát. 180°C-ra előmelegített sütőben (alsó-felső sütéssel) világosbarnára megsütöm. Tűpróbával ellenőrzöm, kihűtöm. Elkészítem így a másik piskótát is.

Fagylaltkrém


Hozzávalók:

  • 1l 3,6%-os tej
  • 10 tojássárgája
  • 25 dkg cukor
  • 1 vaníliarúd
  • 1 púpos evőkanál liszt
  • 500 ml tejszín
  • 20 dkg fagyasztott vagy friss eper
  • 10 dkg oreo keksz

Elkészítés:

  • A vaníliarudat felvágom, magjait kiszedem. A tejet egy lábosba öntöm és hozzáadom a vaníliarudat és a magokat is. Csípősre felmelegítem.
  • Közben a tojássárgákat a liszttel és a cukorral fehéredésig keverem. Ha már csípősre melegedett a tej, hozzáöntöm a tojást és innentől megállás nélkül kevergetem.
  • Kis lángon, folyamatos keverés mellett besűrítem a masszát, míg már sűrű lesz, de nem szabad forrnia. Egy szitán átszűröm és egy nagy tálba öntöm. Folpackkal lefedem és jégkockára állítva teljesen kihűtöm. Időnként átkeverem.
  • Az epret, ha fagyasztott felengedem és villával összenyomkodom. Az oreo kekszet kicsi darabokra vágom, a tejszínt pedig ízesítés nélkül felverem. Ha kihűlt a piskóta, 4 egyenletes lapot vágok belőle. Egy picit levágok mindkét piskóta tetejéből, ebből készül majd a tetejére a golyó.
  • A vaníliakrémet és a tejszínt három tálba elosztom, egyikbe belekeverem az epret. A másodikba az oreos kekszet, a harmadikat pedig simán hagyom. A háromféle krémet mélyhűtőbe teszem és 1,5 órát fagyasztom, közben 30 percenként átkeverem, hogy szép sima maradjon.

Összeállítás


Hozzávalók:

  • 200 ml tejszín
  • 1 evőkanál porcukor

Elkészítés:

  • Előkészítek egy állítható formát, aljára egy pici sütőpapírt teszek, alá pedig alufóliát. Ezt megpróbálom, jól az aljára erősíteni, nehogy kifollyon a krém. Az első piskótát a forma aljára teszem. Köré wax fóliát vagy sütőpapírt teszek és belesimítom az oreos krémet. Mélyhűtőbe teszem kb 35-40 percre, ahogy a többi krémet.
  • Ha letelt az idő, kiveszem a tortát, ráhelyezem a következő piskótát és az epres krémet. A vaníliásat közben átkeverem és visszateszem őket a mélyhűtőbe újabb 40 percre.
  • Itt már elég magas a torta, így újabb fóliát erősítek rá. Ráteszem a következő piskótát és a vaníliás krémet. Erre óvatosan a negyedik lapot és fagyasztom egész éjszakán át.
  • A kifagyott tortáról leszedem a formát és a fóliákat. A tejszínt a porcukorral felverem és a tortát bevonom vele. Visszateszem a fagyasztóba míg elkészítem a díszítést.

Díszítés


Hozzávalók:

  • 100 ml tejszín
  • 20 dkg fehércsokoládé
  • gél ételfesték kék és zöld
  • A maradék piskóta és baracklekvár, kakaópor
  • dekorcukor, fagyitöltcsér

Elkészítés:

  • A maradék piskótából egy gombócot készítek, amit baracklekvárral és kakaóporral gyűrok össze. A tejszínt pici porcukorral felverem, habzsákba töltöm.
  • A fehércsokoládét 3 evőkanál étolajjal megolvasztom, simára keverem. A tölcsért belemártom a csokiba a végét pedig cukorba forgatom. A többi csokit beszínezem és a kifagyott torta tetejére öntöm. Egy tortalapáttal elsimítom, hagyom lefolyni az oldalán.
  • A gombócot egy hosszú pálcával átszúrom és a tortába erősítem. Ráteszem a tölcsért és a maradék tejszínnel kidíszítem a tortát.

További képek