Extra gyors citromos szelet

Elkészítés: könnyű | 25x25 cm forma

Citromos szirup


Hozzávalók / 25x25 cm forma:

  • 1 citrom leve és héja
  • kb 1,5 dl víz
  • 5 ek cukor

Elkészítés:

  • Egy kis lábosban összekeverem a hozzávalókat és takarék lángon kb fél órát sűrítem, időként megkevergetem.

Citromos alap


Hozzávalók:

  • 28 dkg cukor
  • 2 citrom héja és leve
  • 17 dkg vaj
  • 15 dkg fehércsokoládé
  • 3 tojás
  • 28 dkg liszt
  • 2 tk sütőpor

Elkészítés:

  • A sütőt 170°C-ra előmelegítem. A cukorba belekeverem a citromok héját, és kifacsarom levüket. A vajat összeolvasztom a fehércsokival és simára keverem.
  • A vajas csokiba belekeverem a tojásokat, utána hozzáadom a citromlevet és a citromos cukrot is. Hozzákeverem a sütőport a liszttel együtt és adok hozzá egy csipet sót is.
  • 25x25 cm-es sütőpapírral bélelt formába öntöm és kb 25-30 perc alatt készre sütöm. Tűpróbával ellenőrzöm. Kiveszem és egy saslikkal megszurkálom, utána nyakon öntöm a sziruppal. Hagyom állni szobahőmérsékleten, míg teljesen lehül.

Krém


Hozzávalók:

  • 25 dkg mascarpone
  • 4 ek porcukor
  • 1 citrom héja
  • 4 ek tej

Elkészítés:

  • A mascarponét kikeverem a porcukorral és a tejjel lazítom. Ha túl sűrű a krém, további tejjel lazítom. Ha megfelelő a krém állaga, a kihült sütemény tetején elosztom és megszórom a citrom héjával. Hűtőbe teszem tálalásig.

További képek