Emeletes meggytorta

Elkészítés: nehéz | kb 16-20 szelet

Vajas piskóta


Hozzávalók / kb 16-20 szelet:

  • 10 tojás
  • 10 evőkanál cukor
  • 8 evőkanál liszt
  • 3 evőkanál kakaópor
  • 14 dkg olvasztott vaj
  • csipet só
  • 1,5 csomag sütőpor

Elkészítés:

  • A piskótákat 2 részletben sütöm meg. Először egy 6 tojásosat, ehhez 6 tojás fehérjét csipet sóval keményre felverem, sárgáját 6 evőkanál cukorral fehéredésig keverem.
  • Hozzáadok 10 dkg olvasztott vajat, összekeverem a fehérjével. Beleszitálok 5 evőkanál lisztet, 2 evőkanál kakaóport és 1 csomag sütőport. 24 cm formát sütőpapírral kibélelek és 170°C-on kb 20 percig sütöm. Tűpróbával ellenőrzöm. Kihűtöm.
  • A kisebb piskótát a maradék 4 tojásból sütöm. Ehhez a fehérjéket egy csipet sóval keményre felverem, a sárgáját kikeverem a cukorral és 4 dkg olvasztott vajjal.
  • Hozzákeverem a fehérjéhez és beleszitálom a maradék 3 evőkanál lisztet 1 evőkanál kakaóporral együtt. Ezt 20 cm sütőpapírozott formába öntöm és 180°C-on kb 15-20 percig sütöm. Tűpróbával ellenőrzöm és kihűtöm.

Fözött meggykrém


Hozzávalók:

  • 1,5 üveg meggybefőtt + leve
  • 10 dkg cukor
  • 5 dkg étkezési keményítő
  • 1 teáskanál fahéj

Elkészítés:

  • A meggybefőttet leszűröm. 20 dkg meggyet félreteszek díszítésnek. 40 dkg meggyet feldarabolok, levéből 4 dl kimérek.
  • Az étkezési keményítőt kb 1dl meggylével simára keverem. A többi meggylevet a cukorral és fahéjjal felteszem főzni.
  • Ha már jó forró, beleöntöm a keményítőt és megvárom míg elkezd sűrűsödni. Ekkor beleöntöm a meggyet és hagyom teljesen besűrűsödni. Mikor lekvár sűrűségű, leveszem a tűzről és kihűtöm. Habzsákba töltöm.

Tejszínes krém


Hozzávalók:

  • 25 dkg mascarpone
  • 400 ml tejszín
  • 10 dkg porcukor
  • 2 csomag zselatin fix

Elkészítés:

  • A mascarponét összekeverem a porcukorral. A tejszínt felverem háromnegyedig ekkor beleteszem a fixálót. Összekeverem a mascarponés krémmel és habzsákba töltöm.

Összeállítás


Hozzávalók:

  • 20 dkg kakaós keksz
  • 3 tortatartó pálca
  • 1 kicsi karton

Elkészítés:

  • A nagyobb piskótát félbe, a kicsit három felé vágom. Az alsó lapot tálra teszem és körbekenem a habbal. Közé nyomom a meggyes krémet. Ráteszem a tetejét. Belenyomom a pálcákat.
  • A kicsi tortát is betöltöm, alá teszem a kartont és a pálcákra helyezem. Körbekenem a maradék krémmel és mindenhol megszórom a darált keksszel. Tetszés szerint körberakom a maradék meggyel, tálalásig hűtőbe teszem.

További képek