Dobos torta karamell boglyával

Elkészítés: nehéz | 18 cm torta 7 lapos

Dobos piskóta


Hozzávalók / 18 cm torta 7 lapos:

  • 6 tojás
  • 3,5 dkg olvasztott vaj
  • 10 dkg liszt
  • 10 dkg cukor

Elkészítés:

  • A sütőt előmelegítem 200°C-ra. A tojásokat szétválasztom a fehérjét a cukor felével felverem.
  • A sárgáját a maradék cukorral fehéredésig keverem. Óvatosan a fehérjéhez öntöm. Hozzáöntöm a liszt felét, elkeverem, azután a vajat, és a maradék lisztet.
  • A sütőpapíron filccel berajzolok 7db 18cm kört. Megfordítom és mindegyikre kb 2-3 spatulányi tésztát teszek, kicsit nagyobbra elkenem mint ahogy berajzoltam és gyorsan kisütöm a lapokat. Egy tepsibe 2 lap fér. Kb 6-7 perc alatt megsül.
  • Kihűtöm a lapokat, lehűtöm, lehúzom a sütőpapírt és rácsra teszem.

Krém


Hozzávalók:

  • 4 tojás
  • 22 dkg cukor
  • 27 dkg vaj
  • 5 dkg kakaópor
  • 20 dkg étcsokoládé
  • 3 dkg darált dió

Elkészítés:

  • A csokoládét 2,5 dkg vajjal megolvasztom.
  • Egy másik tálban 19,5 dkg vajat megolvasztok és csomómentesre keverek a kakaóporral.
  • A tojásokat a cukorral gőz felett mixerrel elkezdem keverni, csípősig melegítem, (míg olyan meleg, ha beledugom az ujjam nagyon meleg, szinte csíp) ekkor leveszem a gőzről és folyamatosan keverem tovább a mixerrel.
  • Ha már langyosabb, hozzáöntöm az olvasztott csokit és tovább keverem. Azután a vajas kakaóval keverem, míg ki nem hűl.
  • Beteszem fél órára a krémet a hűtőbe, azután 5 dkg puha vajat keverek bele, és elkezdem megkenni a lapokat.

Összeállítás


  • Egy lapot torta tálra fektetek és megkenem kb 3 evőkanál krémmel. Ráteszem a következőt és folytatom míg elfogy a piskóta és a krém is. Körbekenem a torta oldalát és tetejét is a krémmel. Kicsit rászórok az oldalára a dióból.
  • Villával becsíkozom a torta oldalát és tetejét, hűtőbe teszem míg elkészítem a karamell boglyát.

Karamell boglya


Hozzávalók:

  • 20 dkg cukor
  • 3 evőkanál víz

Elkészítés:

  • A cukrot a vízzel egy vas serpenyőben megolvasztom, ha kicsit kikristályosodna ne aggódjunk mert hamarosan újra felolvad.
  • Világos karamellt készítek és egy bögrébe átöntöm.
  • 2 nagyobb fakanalat a konyhaszekrényhez rögzítek, alá sütőpapírt teszek. 4-5 saslikot összefogok, belemártom a karamellbe és ha már kicsit hűl gyorsan szálakat húzok vele a fakanalakra.
  • Ha elfogyott a karamell, óvatosan ráhelyezem a boglyát a torta tetejére.

Tippek


  • Ehhez olyan bögrét és fakanalat használjunk amit nem sajnálunk, mert ez a fajta karamell nem fog belőle kijönni.

További képek