Diós guba vanília sodóval

Elkészítés: könnyű | 26 cm forma

Gubához


Hozzávalók / 26 cm forma:

  • kb 25 dkg kalács és briós
  • 10 dkg dió
  • 5 dkg porcukor
  • 200 ml tejszín
  • 300 ml tej
  • 3 evőkanál kristálycukor
  • 2 tojássárgája
  • 1 teáskanál vanília kivonat

Elkészítés:

  • A kalácsot és a brióst kicsi darabokra tépkedem. Ha nem elég száraz, akkor tepsibe teszem és 170°C-os sütőben kicsit előpirítom, ha megpirult, kihűtöm. A diót pici darabokra őrlöm és összekeverem a porcukorral.
  • A tejet, kristálycukrot, tejszínt, vaníliát és a tojássárgáját összekeverem, és a kalácsra öntöm. Átforgatom és egy 26 cm-es kivajazott formába öntöm. Megszórom a cukros dióval és 170°C-os sütőben kb 25-30 perc alatt megsütöm.

Sodóhoz


Hozzávalók:

  • 600 ml tej
  • 2 tojássárgája
  • 30g étkezési keményítő
  • 3 evőkanál kristálycukor
  • 1 teáskanál vanília kivonat

Elkészítés:

  • Az étkezési keményítőt és a tojássárgáját kb 1 dl tejjel alaposan elkeverem. Hozzáadom a többi tejet és a cukrot a vaníliával. Kis lábosba teszem és takarék lángon folyamatos kevergetés mellett besűrítem. Csak addig melegítem, míg kissé sűrűbb lesz, nem pudingot készítek.
  • Átszűröm egy kancsóba és folpackkal lefedem. Ha már nem forró, hűtőbe teszem.

Tippek


  • Ugyanígy elkészíthetjük mákos verzióban is!

További képek