Csokikrémes és diós kosárka

Elkészítés: nehéz | kb 40 db

Alap tészta


Hozzávalók / kb 40 db:

  • 4 tojássárgája
  • 5 dkg kristálycukor
  • 40 dkg liszt
  • 25 dkg hideg vaj kockázva
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 citrom héja
  • kb 1 evőkanál olaj a formák kikenéséhez

Elkészítés:

  • A lisztet elkeverem a citrom héjával, cukorral, sütőporral. Hozzáadom a hideg vajat, azután a tojássárgáját. Gyorsan összeállítom a tésztát, és hűtőbe teszem, amíg előkészítem a formákat.
  • A tésztát kinyújtom kb 3 mm vastagságúra és 7,5 cm átmérőjű köröket szaggatok belőle. A kosárka formákat csak annyi olajjal kenem körbe amennyi az ujjamra tapad és már nyomkodom is bele a tésztaköröket.
  • Lenyomkodom, hogy mindenhol egyenletes vastagságú legyen, a maradék tésztát pedig újra kinyújtom és szaggatom.
  • Elkészítek így 40 db kosárkát a felét a dióhabbal fogom megtölteni, a másik felét üresen fogom megsütni. Az üreseket picit villával megszurkálom és megtöltöm sütőbabbal (ez sima száraz bab), hogy ne púposodjon fel a tészta sütés közben. Az üres kosárkákat 180°C-ra előmelegített sütőben kb 10 percig sütöm. Ha látom kicsit barnul már kész. Ha kihűlt óvatosan kiöntöm a babot és kifordítom a formából.

dióhab


Hozzávalók:

  • 3 tojásfehérje
  • 15 dkg kristálycukor
  • 20 dkg darált dió
  • pár csepp citromlé és pici só
  • sárgabarack lekvár

Elkészítés:

  • A fehérjét a citromlével és pici sóval keményre felverem. Utána 3 részletben hozzáadom a cukrot és fényes, kemény habbá verem, mint a habcsókot.
  • Beleforgatom a darált diót és nyomózsákba töltöm. A kosárkák felébe egy teáskanál lekvárt teszek és rányomom a habot. 180°C-ra előmelegített sütőben kb 20 percig sütöm, mikor a széle elkezd barnulni már készen is van.
  • Várok kb 5 percet, hogy hűljenek, aztán óvatosan megfordítom és ki is csusszannak a formából.

Csokikrém


Hozzávalók:

  • 3 egész tojás
  • 13 dkg kristálycukor
  • 12 dkg étcsokoládé
  • 2 evőkanál kakaópor
  • 20 dkg puha vaj
  • 2 evőkanál rumaroma

Elkészítés:

  • A cukrot a tojásokkal jól kikeverem és gőz fölé teszem. Addig melegítem, míg csípőssé nem válik, ez kb 6-8 perc. Ez azt jelenti, hogy megállás nélkül keverem a mixerrel, míg olyan forró nem lesz, hogy már csípi az ujjam. Ekkor jó sűrű az állaga.
  • Leveszem a gőzről és hozzákeverem a kakaóport. Ezután hozzáadom a csokit és már spatulával kevergetem, míg teljesen elolvad. Megvárom, míg szoba hőmérsékletű lesz és beteszem a hűtőbe.
  • Ha már jól besűrűsödött (kb 2 óra), akkor a puha vajat a rummal kihabosítom és hozzáadom a csokis masszát. Habzsákba töltöm és az üres kosárkákba nyomom. Narancshéjjal díszítem.

További képek