
Csavart fánk
Elkészítés: könnyű | kb 12 db
Elkészítés: könnyű | kb 12 db
Hozzávalók / kb 12 db:
- 40 dkg liszt
- 2 dl tej
- 1 tasak instant élesztő (7g)
- 1 evőkanál kristálycukor
- 1 teáskanál rum + 1 teáskanál vanília kivonat
- 1 tojás
- 1 citrom héja
- 5 dkg olvasztott vaj
- a forgatáshoz kb 20 dkg kristálycukor és fahéj
Elkészítés:
- A tejet a cukorral mikróban meglangyosítom, beleszórom az élesztőt és megvárom, míg felfut.
- A lisztet átszitálom, beleteszem a tojást, rumot, vaníliát, citrom héját, vajat, és a felfutott élesztőt. Jól összedagasztom a tésztát, anélkül hogy tovább lisztezném, jó 10 perc dagasztás után szépen összeáll. Nem baj ha picit ragacsos marad. Letakarom és fél órát kelesztem.
- Ha szépen megkelt, lemérem a súlyát és 12 részre osztom. Ez nekem 60g darabokra jött ki. Kis gombócokat formázom és hagyom megint kelni 10 percig.
- Ezután kb 30 cm-es hengerré sodrom a gombócokat. Két végét összecsípem és párszor megcsavarom. Picit lenyomom a végét és aláhajtom. Sütőpapírozott tálcán, kb 40 percig hagyom kelni. Egy nagyobb serpenyőbe olajat melegítek, és aranybarnára kisütöm. Még forrón fahéjas cukorba forgatom.
További képek











