Csavart fánk

Elkészítés: könnyű | kb 12 db

Hozzávalók / kb 12 db:

  • 40 dkg liszt
  • 2 dl tej
  • 1 tasak instant élesztő (7g)
  • 1 evőkanál kristálycukor
  • 1 teáskanál rum + 1 teáskanál vanília kivonat
  • 1 tojás
  • 1 citrom héja
  • 5 dkg olvasztott vaj
  • a forgatáshoz kb 20 dkg kristálycukor és fahéj

Elkészítés:

  • A tejet a cukorral mikróban meglangyosítom, beleszórom az élesztőt és megvárom, míg felfut.
  • A lisztet átszitálom, beleteszem a tojást, rumot, vaníliát, citrom héját, vajat, és a felfutott élesztőt. Jól összedagasztom a tésztát, anélkül hogy tovább lisztezném, jó 10 perc dagasztás után szépen összeáll. Nem baj ha picit ragacsos marad. Letakarom és fél órát kelesztem.
  • Ha szépen megkelt, lemérem a súlyát és 12 részre osztom. Ez nekem 60g darabokra jött ki. Kis gombócokat formázom és hagyom megint kelni 10 percig.
  • Ezután kb 30 cm-es hengerré sodrom a gombócokat. Két végét összecsípem és párszor megcsavarom. Picit lenyomom a végét és aláhajtom. Sütőpapírozott tálcán, kb 40 percig hagyom kelni. Egy nagyobb serpenyőbe olajat melegítek, és aranybarnára kisütöm. Még forrón fahéjas cukorba forgatom.

További képek