Citromkrémes sajttorta kocka

Elkészítés: közepes | 22x30 cm tepsi

Keksz alap


Hozzávalók / 22x30 cm tepsi:

  • 36 dkg darált keksz
  • 12 dkg olvasztott vaj

Elkészítés:

  • A kekszet a vajjal összekeverem, és egy 22x30 cm-es sütőpapírozott tepsiben egyenletesen lenyomkodom. 160°C-ra előmelegített sütőben 8 percig elősütöm.

Sajttorta


Hozzávalók:

  • 75 dkg mascarpone
  • 20 dkg kristálycukor
  • 4 tojás
  • 2 citrom leve és héja

Elkészítés:

  • A mascarponét összekeverem a cukorral, a citromok héjával és leszűrt levével.
  • Egyesével hozzáadom a tojásokat, simára keverem és ráöntöm az elősütött alapra. Visszateszem a 160°-os sütőbe (alsó-felső sütéssel, középen) és kb 30-35 percig sütöm. A közepének még remegősnek kell maradnia, de a beleszúrt pálcára már nem ragadhat.
  • Szobahőmérsékleten kihűtöm, majd beteszem a hűtőbe legalább 3-4 órára, de lehet egész éjszakára is. Mikor szépen összedermedt, óvatosan kiemelem a tepsiből és tálcára teszem. Állítható karimát teszek köré.

Citromkrém (lemon curd)


Hozzávalók:

  • 4 tojássárgája
  • 20 dkg kristálycukor
  • 3 dkg étkezési keményítő
  • 120 ml leszűrt citromlé
  • 220 ml víz
  • 10 dkg teavaj

Elkészítés:

  • A tojássárgáját egy tálba teszem és kicsit megkeverem. Egy kis lábosban a kristálycukrot az étkezési keményítővel elkeverem, hozzáadom a citromlevet és a vizet.
  • Takaréklángon elkezdem melegíteni, folyamatos kevergetés mellett. Mikor elkezd sűrűsödni leveszem a tűzről, és a tojássárgájába csurgatom, nagyon lassan, vékony sugárban. Közben egyfolytában kevergetem.
  • Ha mindet elkevertem, az egészet visszaöntöm a kis lábosba. Takaréklángon, folyamatos keverés mellett addig kevergetem, míg elkezd újra sűrűsödni, de még nem forr. Kiöntöm egy tálba és ha kicsit kihűlt, hozzáadom a vajat.
  • Ha szépen felolvadt a vaj és teljesen sima a krém, megvárom míg langyosabbra kihűl és ráöntöm a sütemény tetejére. Visszateszem a hűtőbe legalább 3-4 órára, utána szeletelem.

További képek