
Basbousa
Elkészítés: könnyű | 24x24 cm tepsi
Elkészítés: könnyű | 24x24 cm tepsi
Szirup
Hozzávalók / 24x24 cm tepsi:
- 35 dkg kristálycukor
- 350 ml víz
- 1 nagyobb citrom leve
Elkészítés:
- A cukrot a vízzel összemelegítem és hagyom kb 10 percig forrni. Lezárom és hozzáadom egy citrom leszűrt levét. Elkeverem és félreteszem míg elkészítem a süteményt.
Sütemény
Hozzávalók:
- 15 dkg darált mandula
- 30 dkg búzadara
- 1 doboz (397g) sűrítetett tej
- 20 dkg olvasztott vaj
- 1,5 evőkanál szódabikarbóna
- 3 dl víz
- kb 42 db mandula, pár szem pisztácia és áfonya
Elkészítés:
- Az olvasztott vajat összekeverem a sűrített tejjel és a szódabikarbónával.
- Belekeverem a mandulát, búzadarát és fokozatosan hozzáadom a vizet. Alaposan elkeverem és hagyom állni 15-20 percet.
- A formámat kicsit körbevajazom, elsimítom benne a masszát. Bejelölöm a rombuszokat és kirakom a tetejét mandulával, ez majd bele fog süllyedni a sütés során. 170°C-ra előmelegített sütőben kb 20-25 perc alatt szép barnára megsütöm. Tűpróbával ellenőrzöm.
- A még forró süteményt egy éles késsel rombuszokra vágom és kidíszítem a tetejét pár szem mandulával, pisztáciával, áfonyával. Leöntöm a sziruppal és hagyom teljesen kihűlni.
Tippek
- Készíthetjük úgy is, hogy csak ha megsült, akkor teszünk rá egész mandula szemeket, de én szeretem ha találok benne is!
További képek



