Basbousa

Elkészítés: könnyű | 24x24 cm tepsi

Szirup


Hozzávalók / 24x24 cm tepsi:

  • 35 dkg kristálycukor
  • 350 ml víz
  • 1 nagyobb citrom leve

Elkészítés:

  • A cukrot a vízzel összemelegítem és hagyom kb 10 percig forrni. Lezárom és hozzáadom egy citrom leszűrt levét. Elkeverem és félreteszem míg elkészítem a süteményt.

Sütemény


Hozzávalók:

  • 15 dkg darált mandula
  • 30 dkg búzadara
  • 1 doboz (397g) sűrítetett tej
  • 20 dkg olvasztott vaj
  • 1,5 evőkanál szódabikarbóna
  • 3 dl víz
  • kb 42 db mandula, pár szem pisztácia és áfonya

Elkészítés:

  • Az olvasztott vajat összekeverem a sűrített tejjel és a szódabikarbónával.
  • Belekeverem a mandulát, búzadarát és fokozatosan hozzáadom a vizet. Alaposan elkeverem és hagyom állni 15-20 percet.
  • A formámat kicsit körbevajazom, elsimítom benne a masszát. Bejelölöm a rombuszokat és kirakom a tetejét mandulával, ez majd bele fog süllyedni a sütés során. 170°C-ra előmelegített sütőben kb 20-25 perc alatt szép barnára megsütöm. Tűpróbával ellenőrzöm.
  • A még forró süteményt egy éles késsel rombuszokra vágom és kidíszítem a tetejét pár szem mandulával, pisztáciával, áfonyával. Leöntöm a sziruppal és hagyom teljesen kihűlni.

Tippek


  • Készíthetjük úgy is, hogy csak ha megsült, akkor teszünk rá egész mandula szemeket, de én szeretem ha találok benne is!

További képek